powered by

ΣΥΠΡΟΔΑΤ:  Έντονη αντίδραση στις νομοθετικές αλλαγές για ΜΕΔ από Κομισιόν

Την λήψη προστατευτικών ρητρών που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών και των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων εισηγείται ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκφράζοντας παράλληλα την έντονη αντίδραση του στις αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εκφράζοντας τις απόψεις του από κοινού με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών επί των προτεινόμενων αλλαγών ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ επισημαίνει τα εξής:
  • Στο άρθρο 20 γίνονται υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες για την εποπτεία, αλλά δεν προβλέπεται καμία θεραπεία για τους δανειολήπτες για προσφυγή στο δικαστήριο για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας.
  • Δεν υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αμφισβητεί το υπόλοιπο του δανείου του ή σε περίπτωση που ο δανειολήπτης διαπιστώνει παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας ή άλλων εθνικών νομοθεσιών.
  • Θα πρέπει να διασφαλίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα δίκαιης δίκης. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αμφισβητεί το υπόλοιπο του δανείου ή την νομιμότητα των πράξεων του πιστωτή, θα πρέπει να υπάρχουν πρόνοιες ώστε να διασφαλίζεται το status quo μέχρι το θέμα να ξεκαθαρίσει ενώπιον Δικαστηρίου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές πρόνοιες που να απαγορεύουν την άμεση επικοινωνία πιστωτή με δανειολήπτη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρενόχλησης.
  • Η οδηγία δεν προάγει την αναγκαία κουλτούρα διάσωσης βιώσιμων επιχειρήσεων η οποία θεωρείται δεδομένη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθετη δράση χρειάζεται ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και να εξεύρουν βιώσιμες λύσεις για εξυπηρέτηση των δανείων του.

Δειτε Επισης

Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση
Επαναπροσδιορίζει την πρόσβαση στις επενδύσεις στην Κύπρο η Sophic-Ξεπερνά τα €100 εκατ. σε συνολικές αγορές
Νάγκελ (ΕΚΤ): Πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι σχετικά με τα επιτόκια
Επεκτείνουν την συνεργασία τους Eurobank και NPCI International-Εμβάσματα από Κύπρο προς Ινδία μέσω UPI
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με τεχνοκράτες Λιθουανίας και Ολλανδίας