Powered by

EY Cyprus - Αναπτύσσοντας ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομίας για την Κύπρο

Η βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την πολιτεία. Θέμα, που συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια πανελικής συζήτησης στο Cyprus Attractiveness Forum, που διοργάνωσε η EY. 

Μιλώντας στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν αφορά μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και την ασφάλεια, όπως εξήγησε.

Ακολούθως σχολίασε ότι η Ε.Ε. ανακοινώνοντας ότι ήρθε το τέλος της πετρελαϊκής ενέργειας έδωσε περιθώριο στη Ρωσία να αναπτυχθεί. «Η Ε.Ε. μπορεί να εξασφαλίσει τη ζήτηση του μέλλοντος και το παράθυρο ευκαιρίας για την Κύπρο είναι εκεί».

Το σημαντικό, όπως εξήγησε, είναι η ικανότητα να φιλοξενηθούν περισσότερα συστήματα ΑΠΕ. Υπάρχουν προοπτικές για παραγωγική βιομηχανία, είπε λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και επενδύσεις.

Σε αυτό το σημείο, τόνισε το πρόβλημα με το ζήτημα εντοπισμού ταλέντου που θα αναλάβει την ενεργειακή μετάβαση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, με τον αριθμό των πολιτικών μηχανικών που έχουμε σήμερα θα μας πάρει 100 χρόνια η εν λόγω μετάβαση. «Πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη», τόνισε.

Ο Θεοδόσης Τσιόλας, Permanent Secretary, Directorate General for European Programmes, Coordination and Development (RRF), είπε ότι η Κύπρος εντόπισε σε ποιους τομείς έπρεπε να εφαρμόσει το πλάνο της εδώ και χρόνια και πως το ανθρώπινο κεφάλαιο και η πράσινη μετάβαση ήταν δύο απ' αυτούς.

«Το νέο πρόγραμμα ''Θάλεια'', σε συνδυασμό με προηγούμενο πρόγραμμα ανέρχονται στα 3 δις ευρώ για την κυπριακή οικονομία και θα επιταχύνουν τον μετασχηματισμό για πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος έχει εστιάσει στις άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω διαφόρων δράσεων περιλαμβανομένης της προχρηματοδότησης.

«Τώρα είναι η ώρα να παράξουμε προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην αγορά με τη συνεργασία αρμόδιων φορέων».

Ο Αντρέας Ασσιώτης, Πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Έργου και Αντιπρόεδρος του ΣΟΑΚ ανέφερε πως το πρώτο πράγμα που κλήθηκαν να κάνουν είναι τη δημιουργία μιας στρατηγικής. Για τη δημιουργία της έγιναν συζητήσεις σε ευρύ πεδίο (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, CEO’s μεγάλων εταιρειών) με πάνω από 200 συνεντεύξεις να έχουν ληφθεί.

Επεκτείναμε την μακροπρόθεσμη στρατηγική και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση να «καλωσορίσουν» τη στρατηγική. Ως μεγάλη επιτυχία, ο κ. Ασσιώτης χαρακτήρισε το γεγονός ότι η στρατηγική έχει και ιδιοκτησία και προϋπολογισμό. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται ενέργειες για να δοθούν κίνητρα ώστε να παράξουν περισσότερο, συμπλήρωσε.

Η Ειρήνη Γιωργαλλά, Επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών μίλησε για τις ενέργειες που γίνονται για προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό.

«Η Κύπρος έχει διπλωματικές σχέσεις σε 55 χώρες», δήλωσε η κ. Γιωργαλλά. Την ίδια ώρα, υπάρχει μια κοινότητα από ξένους πρέσβεις στην Κύπρο, όπως επισήμανε. Τόνισε ότι βασικό στοιχείο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών αποτελεί και η δημιουργία κουλτούρας. «Εστιάζουμε στην κουλτούρα, κάνουμε εκπαιδεύσεις και καλλιεργούμε συνθήκες για επικοινωνία μεταξύ διπλωματικής και επιχειρηματικής κοινότητας», είπε η Επικεφαλής της Μονάδας.

Συντονισμός της συζήτησης έγινε από τον Nick Nicolaou, Partner, Assurance της EY Cyprus.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο-Yποχώρηση ΔΟΣ κατά 2,5 μονάδες
Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης