Ένα στα δέκα νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση
16:00 - 26 Απριλίου 2018

Στο 11,7% μειώθηκε το 2017 το προκαταρκτικό ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρή υλική στέρηση σε σχέση με 13,6% και 15,4% το 2016 και 2015 αντίστοιχα.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης στα Νοικοκυριά, τα στοιχεία του 2017 συνεχίζουν τη φθίνουσα τάση που παρουσιάζει ο δείκτης τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα μετά από το 2013, όπου είχε φτάσει στο μέγιστο ποσοστό 16,1%.
Σημειώνεται ακόμα ότι παρόλο που το ποσοστό της Κύπρου παραμένει μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ΕΕ (6,7%), εντούτοις η Κύπρος το 2017 ήταν ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος κατέγραψε την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ (-1,9 ποσοστιαίες μονάδες), μετά τη Ρουμανία (-4,4), την Ιταλία (-2,9) και την Κροατία (-2,2).
Με τον όρο σοβαρή υλική στέρηση εννοούμε τον πληθυσμό που στερείται λόγω οικονομικών δυσκολιών τουλάχιστο τέσσερα από τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
καθυστέρηση στην αποπληρωμή πάγιων λογαριασμών (ρεύμα, νερό κ.λπ.), ενοίκιο ή δόσεις δανείων κύριας κατοικίας ή δόσεις άλλων δανείων,
οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών, οικονομική αδυναμία στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών
οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση
οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης αξίας
οικονομική αδυναμία να διαθέτουν αυτοκίνητο
οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο
οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση
οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων.