Powered by

Πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017

Το ετήσιο δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2017 παρουσίασε πλεόνασμα της τάξης των €343,6  εκατ. το οποίο αντιστοιχεί σε 1,8% επί του ΑΕΠ. Τα συνολικά ετήσια έξοδα αυξήθηκαν κατά 4,3% (€7.327,5  εκατ.) και τα συνολικά ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,2% (€7.671,1  εκατ.) σε σύγκριση με το 2016.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017, τα οποία καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα (ΕΣΛ 2010), το σύνολο των εσόδων ανήλθε σε €2.221,2  εκατ. (7,2% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2016) και οι συνολικές δαπάνες σε €2.351,7  εκατ., (6,2% αύξηση) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα €130,5  εκατ. σε σύγκριση με έλλειμμα €140,9  εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017 ήταν: φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών €836,1  εκατ. (11,7% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2016), εκ των οποίων ο ΦΠΑ ανήλθε στα €536,6  εκατ. (αύξηση 9,5%), φόροι στο εισόδημα και πλούτο €539,8  εκατ. (4,6% αύξηση) και κοινωνικές εισφορές €482,9  εκατ. (12,8% αύξηση). Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ανήλθαν στα €217,4  εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι κυριότερες κατηγορίες δαπανών για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017 ήταν: κοινωνικές παροχές €754,9  εκατ. (0,7% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2016), και απολαβές προσωπικού (συμπεριλαμβανομένων τεκμαρτών κοινωνικών εισφορών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων) €726,8  εκατ. (3,7% αύξηση). Ο λογαριασμός κεφαλαίου ανήλθε στα €347,7  εκατ. (€286,7  εκατ. επενδύσεις και €61,0  εκατ. κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις) σε σύγκριση με €259,5  εκατ. το 2016 (€223,8  εκατ. επενδύσεις και €35,7  εκατ. κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις) καταγράφοντας αύξηση 34,0%. Η ενδιάμεση ανάλωση ανήλθε σε €235,2  εκατ. (10,4% αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). 

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός