Powered by

«Μούδιασε» τις τουριστικές κρατήσεις το χτύπημα στη Συρία

Προβληματισμό προκαλεί σε φορείς του τουρισμού το μούδιασμα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις τουριστικές κρατήσεις για το καλοκαίρι, στον απόηχο του χτυπήματος ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία, με βρετανικά μαχητικά για απογειώνονται για το σκοπό αυτό και από τις Βάσεις Ακρωτηρίου.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews o Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοΐζου, την εβδομάδα που προηγήθηκε του χτυπήματος των συμμάχων στη Συρία όπως και την εβδομάδα που ακολούθησε, μερίδα βρετανών τουριστών φαίνεται να θορυβήθηκαν, καθυστερώντας μέχρι νεωτέρας την ολοκλήρωση των κρατήσεων τους για διακοπές στην Κύπρο. Στο γεγονός αυτό φαίνεται πως συνέτειναν και δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο που έκαναν λόγω μέχρι και για «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». 

Διαβάστε ακόμα: Σε υγιή θεμέλια η ανάκαμψη των ακινήτων

Βεβαίως, διευκρίνισε ο κ. Λοΐζου, τα περιστατικά αυτά αφορούσαν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών και όχι τουριστικούς πράκτορες και συνεργάτες του εξωτερικού. «Κανένα γραφείο δεν προχώρησε σε ακυρώσεις κρατήσεων, κάποια μόνο γραφεία μας είπαν ότι για συνέχιση των κρατήσεων τους θα περιμένουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα, μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΟΤ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Ιωαννίδης έκανε επίσης λόγο για επιβράδυνση στη ροή των κρατήσεων την περίοδο του χτυπήματος στη Συρία. ‘Όμως, πρόσθεσε, την τελευταία εβδομάδα, η ροή κρατήσεων φαίνεται να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το «μούδιασμα» αφορούσε τουρίστες τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης των εισαγωγών και των εξαγωγών

Πτώση τουρισμού από τη Ρωσία
Πέραν των πιο πάνω, ελαφρά μείωση φαίνεται πως καταγράφεται και στις κρατήσεις από τη ρωσική αγορά. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη πτώση του ρουβλιού έναντι του ευρώ σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την επάνοδο της Τουρκίας και της Αιγύπτου ως πιο φθηνοί τουριστικοί προορισμοί. 

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να βρουν πιο προσοδοφόρες λύσεις για να μην χάσουν από τη συνταγματική διαφορά, γι αυτό και προτιμούν χώρες με νόμισμα εκτός του ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός αυτό φαίνεται πως ανοίγει την πόρτα για υποδοχή, στην Κύπρο, τουριστών, και από άλλες αγορές, πέραν των Ρώσων και των Βρετανών, που παραδοσιακά έπαιρναν τις διαθέσιμες κλίνες την περίοδο του καλοκαιριού. Βεβαίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, εναπόκειται στους ξενοδόχους το αν θα ανοίξουν πόρτες και σε άλλες αγορές. 

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, επιβεβαίωσε ότι οι αριθμοί των κρατήσεων από τη ρωσική αγορά καταγράφουν σχετική μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. «Η μέχρι στιγμής εικόνα των προκρατήσεων μας δείχνει ένα υστέρημα, βεβαίως αυτό θα αναπληρωθεί από άλλες αγορές της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες φαίνεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, οι Σκανδιναβικές χώρες. Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα οριακής αύξησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να αγνοούμε και γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος κτλ που συνεχίζουν να καταγράφουν θεαματικές αυξήσεις βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτο τριμήνου», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών φέτος δεν θα έχει μακρινές αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι.

Εκτιμήσεις για 3,9 εκατ τουρίστες φέτος
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βάσει των τωρινών δεδομένων, διαφαίνεται πως, εκτός απροόπτου, το 2018 θα κλείσει με τουριστικές αφίξεις κοντά στα 3,9 εκατ, αριθμός ελαφρά υψηλότερος από τα 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες του 2017. 

Δειτε Επισης

Τα κριτήρια για τα €4 εκατ. ανά έτος την επόμενη τριετία με στόχο την αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος
Riva Beachouse: Ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από τις δεκαετίες του ’60 και ’70 στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Μιχάλης Μίτας: Το brand Πάφος ως τουριστικός προορισμός και πώς θα ενδυναμώσει την θέση της στον παγκόσμιο χάρτη
Λύρα Αμβροσίδου: Ο ανθεκτικός αλλά όχι άτρωτος τομέας των ακινήτων, οι προκλήσεις και το ανανεωμένο Pendeli Resort
Χρ. Πατσαλίδης: Σημαντική ανθεκτικότητα για την οικονομία, αξιοσημείωτη η πρόοδος του τραπεζικού τομέα
Ryanair: Υπερδιπλασιάστηκαν στα €820 εκατ. τα κέρδη τριμήνου-Ισχυρή η ζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ
Costa Nopia: Έρχεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα από τον Όμιλο Λεπτός
Προτείνει τέλος 20 ευρώ για αφίξεις πολιτών εκτός Ε.Ε. που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης η Κομισιόν
Αλίκη Δράκου: Η βιωσιμότητα ως διαχρονική στάση για την Cyta και ο στόχος εξάλειψης της ψηφιακής ανισότητας