Powered by

ΕΒΕΛ: Kατά της μετακίνησης της Βουλής από το κέντρο

Τη διαφωνία του με την εισήγηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, για μεταστέγαση και απομάκρυνση του Κοινοβουλίου από το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ), το οποίο θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να παραμείνει στην πρωτεύουσα.


 
Σε σημερινή ανακοίνωση το ΕΒΕΛ αναφέρει πως πιστεύει ότι «τυχόν απομάκρυνση του κοινοβουλίου θα είναι μια εντελώς άστοχη επιλογή βασισμένη σε λανθασμένες παραμέτρους» και εισηγείται όπως το νέο κτίριο της Βουλής ανεγερθεί στο χώρο όπου θα κτιζόταν το Μέγαρο Πολιτισμού, ώστε να συνδυάζεται χωροταξικά και πολιτισμικά με τους άλλους σημαντικούς χώρους της περιοχής όπως την Αρχιγραμματεία, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, την πλατεία του ΓΣΠ και φυσικά τον εμπορικό και διοικητικό άξονα της πόλης.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Γιωρκάτζης: Όχι στη μετακίνηση της Βουλής σε άλλο Δήμο

Αναφερόμενος στους λόγους που το κοινοβούλιο πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας, το ΕΒΕΛ αναφέρει ότι η Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Κύπρου και ότι η αποκέντρωση για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα πρέπει να αφορά τις μικρές κρατικές υπηρεσίες και όχι θεσμούς, υπουργεία και άλλα.
 
Επικαλούμενο το Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Περιοχής του κέντρου της Λευκωσίας που υφίστανται ως νόμος του κράτους, το επιμελητήριο Λευκωσίας αναφέρει ότι «είναι κεντρικής και στρατηγικής σημασίας η συστηματική διαφύλαξη και αναβάθμιση του ρόλου του αστικού κέντρου ως του προεξέχοντος επίκεντρου δραστηριότητας για μια πλειάδα συμβατών χρήσεων και κεντρικών λειτουργιών, όπως η δημόσια διοίκηση και η πολιτειακή εξουσία».
 
«Όλες σχεδόν οι χώρες οριοθετούν τους θεσμούς τους στα αστικά κέντρα των πρωτευουσών. Ως εκ τούτου, το ΕΒΕ Λευκωσίας θεωρεί ότι η πρωτεύουσα πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά», προσθέτει.
 
Επιπλέον, το ΕΒΕΛ αναφέρει ότι το κτίριο της Βουλής, το σημαντικότερο κτίριο της Δημοκρατίας, αποτελεί σημείο αναφοράς και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε μια χώρα (π.χ. Λονδίνο, Παρίσι, Αθήνα), προσδίδοντας πάντα κύρος και αίγλη στην εκάστοτε πρωτεύουσα και στο αστικό της  κέντρο.
 
«Το κτίριο της Βουλής χρειάζεται να παραμείνει στο κέντρο της Λευκωσίας για να προσελκύει τουρισμό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η Λευκωσία, λόγω του ότι δεν έχει θάλασσα, απολαμβάνει μόνο το 6% των τουριστικών αφίξεων, επομένως πρέπει να επιστρατεύσει άλλα μέσα για να αυξήσει τις τουριστικές της αφίξεις», καταλήγει το ΕΒΕΛ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Ο στόχος που επιτυγχάνεται με την ίδρυση της ΕΜΕΚ-«Προστατεύουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα»
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή
Ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Ποιοι είναι πλεονασματικοί και ποιοι ελλειμματικοί
Ιωσήφ Φράγκος: Να υπερασπιστούμε λυσσαλέα την ανεξαρτησία του θεσμού της δικαιοσύνης-Άκρατος λαϊκισμός