Μόνο με πλειοδοτικό διαγωνισμό (για όλους)

Σίγουρα ως θέση αρχής οφείλουμε να είμαστε βοηθητικοί στις πιο στοχευμένες αναπτύξεις μεγάλων/διεθνών εταιρειών για επενδύσεις στον τόπο μας, ιδιαίτερα αν είναι καινοτόμες λύσεις – δηλαδή κάτι που δεν το πράξαμε ή δεν μπορούμε να το πράξουμε ή δεν έχει εφευρεθεί ακόμη.

Όμως ότι θα γίνει γι' αυτούς τους ξένους επενδυτές στον τομέα της ανάπτυξης μεγάλων έργων των ΑΠΕ (στην περίπτωση αυτή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου - μπορεί και 200 MW (μεγαβάτ) = περίπου 3000 δεκάρια γης), θα πρέπει να αφορά στην ολότητα της την αγορά (και τους Κύπριους) και να μην γίνει κατ' εξαίρεση ή με στρέβλωση, ιδιαίτερα 49 μέρες πριν την ανάληψη εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση. Και βεβαίως να τύχει της έγκρισης του πλαισίου που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – τα ξέρουν καλά οι Γάλλοι αυτά!

Αν το κράτος αποφάσισε να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά από μόνο του επειδή άλλαξε πλάνα από την κατεύθυνση της ανταγωνιστικής αγοράς ή έτσι του κατέβηκε στις 9/01/23, έχει αρμόδιο ημικρατικό να το πράξει που είναι η ΑΗΚ. Αν το κράτος αποφάσισε ότι θα προκηρύξει πχ. με τη μέθοδο του BOT (όπως για τις αφαλατώσεις, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κτλ), με μορφή πλειοδοτικού διαγωνισμού για ενοικίαση μεγάλης έκτασης χαλίτικης ή δασικής γης ή γης στη νεκρή ζώνη θα πρέπει να είναι ανοιχτός, διάφανος και ίσος διαγωνισμός προς κάθε ενδιαφερόμενο και παίκτη της αγοράς των ΑΠΕ, εννοείται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες παραμέτρους.

Στο τέλος πρέπει να καθοριστεί η πιο φθηνή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτό είναι το πιο σημαντικό και να καθοριστεί το όριο των παραγόμενων μεγαβατώρων ανά όμιλο για να μην μπούμε σε ελεγχόμενα ολιγοπώλια.

Σήμερα μπορεί στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να εκκρεμούν άδειες για μεγάλα φωτοβολταϊκά κοντά στα 500 μεγαβάτ και μάλιστα με νομοθετημένο εργαλείο αδειοδοτήσεων πλέον από τα μέσα του 2022 το γνωστό «one stop shop» για έργα των ΑΠΕ.

Παράλληλα, το ευρύτερο ηλεκτρικό και απομονωμένο σύστημα μας είναι χωρίς μεγάλο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης, χωρίς επάρκεια οι υποσταθμοί και οι γραμμές μεταφοράς και όπως είναι σήμερα κατά τους Διαχειριστές για την ασφάλεια του δικτύου αναφέρουν επίσημα – περισσότερες ΑΠΕ = περισσότερες αποκοπές της παραγωγής τους, άρα τι θα κάνουμε τόσο μεγάλο έργο δεν κατάλαβα ακόμη!

Προτείνω στους αρμόδιους να συμβουλέψουν τον εξοχότατο ΠτΔ σωστά και υπεύθυνα για να μην τον αφήνουν εκτεθειμένο, και στην TOTAL να πουν τις αλήθειες – ότι για τέτοιο έργο που θέλουν να κάνουν στην Κύπρο κανονικά χρειάζονται 5+ χρόνια αδειοδοτική διαδικασία, εφόσον ούτε το άρθρο του προσφάτου τροποποιητικού νόμου για το «οne stop shop» δεν είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε!

Μια ακόμη εισήγηση στους αρμόδιους, είναι να βοηθήσουν θεσμικά να αδειοδοτηθούν πρώτα αυτά που εκκρεμούν και μετά ασχολούμαστε ως πολιτεία με τα νέα, τα μεγάλα και τα λαμπερά!

*Εκτελεστικός Διευθυντής Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ)

Δειτε Επισης

Νέα Οδηγία της Ε.Ε. προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες
Δέσμη προτάσεων από ΕΤΕΚ για έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό
Καρδιακή Αποκατάσταση: Πώς να ενδυναμώσετε την καρδιά σας μειώνοντας τους κινδύνους που την απειλούν
Αναγκαίοι ορυκτοί πόροι για την ενεργειακή μετάβαση
Το ενοικιοστάσιο εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στα ακίνητα
Είναι τελικά το μέλλον της τηλεόρασης ζοφερό ή μήπως πιο φωτεινό;
Αθηροσκλήρωση: Ο σιωπηλός «εχθρός» που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους
Διαχείριση της αλλαγής στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Οι 3 προκλήσεις για έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό
Ο κατασκευαστικός τομέας, οι δημογραφικές αλλαγές και η διεθνής ζήτηση
Κατακτώντας τα κλικ: Οδηγός για να πετύχετε στη διαδικτυακή αγορά