Powered by

CBBI: Συρρίκνωση της οικονομίας της Κίνας το δ’ τρίμηνο του 2022

Ισχυρή εξασθένιση των τομέων της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των ακινήτων στην Κίνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, λόγω των προβλημάτων που εγείρει η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, που πιθανότατα έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομία του πλανήτη, αποτυπώνει η έκθεση της εταιρείας οικονομικών δεδομένων China Beige Book International (CBBI).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της CCBI, που βασίζεται στις απαντήσεις 4.354 επιχειρήσεων, οι δείκτες κερδών, πωλήσεων και απασχόλησης στους κλάδους της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών υποχώρησαν τους τρεις τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Επίσης, τα στοιχεία για τον τομέα των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τις συναλλαγές και τις τιμές, υποχώρησαν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την CBBI.

Τα ανωτέρω στοιχεία υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας πιθανότατα συρρικνώθηκε, σε πραγματικούς όρους, στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ στο σύνολο της χρονιάς ενισχύθηκε μόλις κατά 2%, σύμφωνα πάντα με την CBBI.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το δ’ τρίμηνο του 2022 στο 2,9% και διαμορφώθηκε στο 3% για το σύνολο του έτους.

"Με το συνεχιζόμενο παλιρροϊκό κύμα της πανδημίας, τη διολίσθηση των επενδύσεων σε χαμηλό 10 τριμήνων και το συνεχιζόμενο πλήγμα στις νέες παραγγελίες, μια ουσιαστική ανάκαμψη κατά το πρώτο τρίμηνο καθίσταται όλο και λιγότερο ρεαλιστική", επισημαίνει ο Derek Scissors, επικεφαλής οικονομολόγος της CBBI.

Όπως προστίθεται στην έκθεση, η απότομη άρση των περιορισμών για την πανδημία από το Πεκίνο στις αρχές Δεκεμβρίου έχει τροφοδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα, εντείνοντας την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας.

Η ταχύτερη της αναμενόμενης επαναλειτουργία της οικονομίας, μάλιστα, αναμένεται να διαταρράξη την οικονομική δραστηριότητα και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν να αυξάνονται οι πιθανότητες η Κίνα να καταγράψει ταχύτερη ανάκαμψη μόλις κορυφωθεί το κύμα των λοιμώξεων.

Η έκθεση της CBBI έδειξε επίσης ότι οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2022. Οι εταιρείες έλαβαν το 46% των δανείων τους από μη τραπεζικά ιδρύματα το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έναντι ποσοστού 33% το τρίτο τρίμηνο.

Η άνοδος της λεγόμενης σκιώδους τραπεζικής υποδηλώνει ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες για την παροχή πιστωτικών γραμμών, την ώρα που το κόστος δανεισμού έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο μιας δεκαετίας και πλέον, σύμφωνα με την έκθεση της CBBI.

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές