Powered by

FT: Προτάσεις του Βρετανού επιτρόπου κατά των ‘fake news’

Την ενεργοποίηση της ΕΕ με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης προσωπικών δεδομένων χρηστών από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στο πώς προωθούνται συγκεκριμένες αναρτήσεις και διαφημίσεις που διαδίδουν ‘fake news’, προκαλούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
 
Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, η εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ είχε αποσπάσει με παράτυπο τρόπο προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τα, σύμφωνα με καταγγελίες, για να επηρεάσει τις εκεί προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
 
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μεγάλη εκστρατεία «παραπληροφόρησης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Ο επίτροπος του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Τζούλιαν Κινγκ, που έχει το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας, έχει απαιτήσει «ξεκάθαρους όρους παιχνιδιού» για το πώς μπορούν να λειτουργούν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια ευαίσθητων εκλογικών περιόδων.
 
Με επιστολή του προς την επίτροπο για την ψηφιακή οικονομία Μαρίγια Γκάμπριελ ο σερ Τζούλιαν ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για να προωθούν συγκεκριμένες αναρτήσεις, περιορισμούς στην απόσπαση προσωπικών πληροφοριών για πολιτικές σκοπιμότητες και την υποχρέωση των εταιρειών τεχνολογίας να αποκαλύπτουν ποιος χρηματοδοτεί το «χορηγούμενο περιεχόμενο» στις ιστοσελίδες τους.
 
Ο Βρετανός επίτροπος ζητά μία «πιο δεσμευτική προσέγγιση» στον έλεγχο όλων των παραπάνω από απλά τον εσωτερικό έλεγχο από κάθε εταιρεία στα πεπραγμένα της. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι οι «ξεκάθαρα και προσεκτικά καθορισμένοι δείκτες απόδοσης».
 
Η επιστολή του Τζούλιαν Κινγκ αναφέρει ότι «η απειλή στην κυβερνοασφάλεια που αντιμετωπίζουμε μεταβάλλεται από μία απειλή που πρωταρχικά στοχεύει συστήματα σε μία που επίσης αφορά όλο και περισσότερο την ανάπτυξη κυβερνομέσων για να χειραγωγούνται συμπεριφορές, να εμβαθύνονται κοινωνικές διαιρέσεις, να υπονομεύονται τα δημοκρατικά μας συστήματα και να εγείρονται ερωτήματα για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς».
 
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι προτάσεις έχουν την υποστήριξη και άλλων επιτρόπων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό πολιτικής για την αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα εντός του μήνα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φρ. Μερτς: Οποιαδήποτε δασμολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. θα είναι ασύμμετρη
Εγκρίθηκε το 18ο πακέτο κυρώσεων Ε.Ε. κατά της Ρωσίας-Ήρε το βέτο η Σλοβακία
Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο
Άναψε φωτιές ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι