Powered by

Στο 3,2%, από 2,9%, αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο

Ανάπτυξη 3,2% κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, προχωρώντας σε μια περαιτέρω προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων, τα οποία αντικατοπτρίζουν ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες και επενδύσεις από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά φέτος την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης, που αύξησαν τους φόβους για ύφεση.

Προηγουμένως η αύξηση του ΑΕΠ είχε αναθεωρηθεί στο 2,9%, σε ετήσια βάση, παρουσιάζοντας βελτίωση από το 2,6%, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο.

Και οι δύο προσαρμογές «αντανακλούν κυρίως τις ανοδικές αναθεωρήσεις των καταναλωτικών δαπανών» καθώς και τις πάγιες επενδύσεις, εκτός από τις κατοικίες, αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου, στην τελική εκτίμηση του για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μειώσεις στις πάγιες επενδύσεις σε κατοικίες και στις επενδύσεις ιδιωτικών αποθεμάτων, σημειώνει.

Στο πλαίσιο των καταναλωτικών δαπανών, η αύξηση που κατέγραψε ο τομέας των υπηρεσιών συγκρατήθηκε εν μέρει από την πτώση των πωλήσεων αγαθών - οι πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων υστέρησαν όπως και οι αγορές τροφίμων και ποτών, καθώς τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν το αυξανόμενο κόστος.

Η αύξηση των κρατικών δαπανών προήλθε από τις αυξήσεις στις αποζημιώσεις του προσωπικού και τις αμυντικές δαπάνες, αναφέρει το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,3%, σημαντικά υψηλότερες από το 1,7% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμη για πόσο καιρό οι καταναλωτές θα μπορούν να διατηρούν τον τρέχοντα ρυθμό δαπανών.

Δειτε Επισης

Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή