Κάλεσμα των Ευρωπαίων ηγετών για ένα ανοιχτό οικοσύστημα ταλέντων
17:14 - 19 Απριλίου 2018
Η Huawei πραγματοποίησε το 2ο European Talent Summit την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, για να γιορτάσει τα επιτεύγματα των προγραμμάτων ανάπτυξης ταλέντων κατά τη διάρκεια του έτους. Με θέμα «Δημιουργώντας μαζί ένα βιώσιμο μέλλον για τα ταλέντα της Ευρώπης», η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε 80 ταλαντούχους φοιτητές και 100 εκπροσώπους κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, βιομηχανιών και πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη, για να προτείνουν λύσεις αναφορικά με την έλλειψη ταλέντων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), να προωθήσουν τον ψηφιακό γραμματισμό με στόχο τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό και βιώσιμο οικοσύστημα ανάπτυξης ταλέντων.
Ο κ. Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της CEE & Nordic Region της Huawei, δήλωσε στην κεντρική ομιλία του: «Το ταλέντο αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την Ευρώπη προκειμένου να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της όπως η ψηφιοποίηση και η βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να οικοδομήσουμε ένα ανοιχτό οικοσύστημα ανάπτυξης ταλέντων για κοινή επιτυχία. Η Huawei έδινε πάντα μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη ταλέντων καθιστώντας την ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας στην Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία, εκπαιδεύσαμε περισσότερους από τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες στον τομέα των ΤΠΕ στην περιοχή».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Kedzia εγκαινίασε το πρόγραμμα Bright Star που στοχεύει στην πρόσληψη για πρακτική άσκηση 100 φοιτητών από πανεπιστήμια της Ευρώπης κάθε χρόνο. Τα επόμενα τρία χρόνια, η Huawei προγραμματίζει να προσλάβει 600 νέους απόφοιτους ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Η κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχαν στην εκδήλωση.
«Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περίπου το 20% των ενηλίκων στερούνται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Τα νεαρά ταλέντα μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη του χάσματος όχι μόνο επεκτείνοντας και υιοθετώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες και έξυπνες τεχνολογίες, αλλά και συνεργαζόμενα με την παλαιότερη γενιά για τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος», δήλωσε ο κ. David Atchoarena, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διά Βίου Μάθησης της UNESCO.
Η Huawei υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος ταλέντων μέσα από μια σειρά προγραμμάτων ανάπτυξης ταλέντων. Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής ιδρύσει περισσότερες από 200 Ακαδημίες ΤΠΕ στην Ευρώπη, με επίκεντρο την προσφορά επαγγελματικών πιστοποιήσεων. Μέσω των ακαδημιών έχουν πιστοποιηθεί σχεδόν 16.000 ευρωπαίοι φοιτητές. Η Huawei ξεκίνησε το πρόγραμμα Seeds for the Future στην Ευρώπη το 2011, και έκτοτε έχει εκπαιδεύσει πάνω από 3.500 φοιτητές.
Η κ. Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στη σύνοδο.
Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, ιδιαίτερα στο ψηφιακό εργατικό δυναμικό. «Υπάρχουν προφανή εμπόδια που περιορίζουν τις ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες να ανελιχθούν σε υψηλότερες θέσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία», επεσήμανε η κ. Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.
Τελετή υπογραφής του προγράμματος Women in Tech
Η Huawei υποστηρίζει την ισότητα των φύλων και του γυναικείου ταλέντου και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα των ΤΠΕ. Στην εκδήλωση, η Huawei, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας, εγκαινίασε το πρόγραμμα Women in Tech που στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ σε 500 άνεργες γυναίκες στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, δημοσιεύτηκε Λευκή Βίβλος για τη συνεργασία μεταξύ των γενεών και την ψηφιοποίηση. «Η ηλικιακή ποικιλομορφία αποτελεί παραγνωρισμένο πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών χώρων εργασίας», ανέφερε η Καθηγήτρια Δρ Anna Schneider του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Hochschule Fresenius. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των γενεών, κυρίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες. Τον περασμένο μήνα, περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω διδάχτηκαν ψηφιακές δεξιότητες από συνάδελφο τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερό τους».
Η Δρ Schneider υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για ψηφιοποίηση: «Όσο πιο ψηφιοποιημένος είναι ένας οργανισμός, τόσο περισσότερη είναι και η ανταλλαγή γνώσεων σε όλους τους τομείς λειτουργίας του».
Φοιτητικό Εργαστήριo υπό την παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας.
Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, διοργανώθηκε ένα διήμερο εργαστήριo στο πλαίσιο του διαγωνισμού Tech4Good, με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.
Το εργαστήριo ξεκίνησε με ομιλία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας. «Ταλαντούχοι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες από ευρωπαϊκές χώρες προσκλήθηκαν για λίγες μέρες στην Ελλάδα. Εδώ μυήθηκαν στα μυστικά των τεχνολογιών υψηλού επιπέδου και έλαβαν βραβεία και υποτροφίες για τις επιδόσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.