Powered by

Η εισοδηματική ανισότητα προβληματίζει

Η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς συνεχώς ανοίγει. Οι οικονομολόγοι προβληματίζονται και κάποιοι αναθεωρούν τις απόψεις τους. Το ίδιο και το ΔΝΤ, που ξεκίνησε τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του. Οι οικονομολόγοι δεν φημίζονται για τα αισθήματά τους, συνήθως ενδιαφέρονται μόνο για αριθμούς. Ποσώς τους ενδιαφέρουν προβλήματα όπως η άνιση κατανομή του πλούτου. Η ανακατανομή κοστίζει και ελαττώνει τα κίνητρα, υποστηρίζουν.

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται μεταστροφή, ιδιαίτερα στο ΔΝΤ. Αλλά και στον ΟΟΣΑ άλλαξαν επιχειρηματολογία, όχι με πολιτικά αλλά με οικονομικά κριτήρια. "Οταν αυξάνεται η εισοδηματική ανισότητα, μειώνεται η οικονομική ανάπτυξη", υποστηρίζει σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ. Στο ίδιο αποτέλεσμα καταλήγει και το ΔΝΤ. Μάλιστα οι οικονομολόγοι έχουν ποσοτικοποιήσει τη μείωση της ανάπτυξης στο 8,5% του ΑΕΠ τα τελευταία 25 χρόνια.
 
"Ωραίο για να είναι αληθινό"
 Οι υποστηρικτές της εισοδηματικής αναδιανομής αισθάνονται δικαιωμένοι για τους αγώνες τους, όχι μόνο με ηθικούς ή πολιτικούς, αλλά και με οικονομικούς όρους. Η κριτική δεν άργησε να έρθει από εμπειρογνώμονες, που υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινά. "Οι μελέτες στις οποίες αναφέρεστε, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και του Ινστιτούτου Ερευνών του Βερολίνου, έχουν πολλά προβλήματα με τη μεθοδολογία τους", υποστηρίζει ο Χόλγκερ Στίχνοτ, επικεφαλής της ομάδας Ερευνας Διεθνών Αναλύσεων Αναδιανομής, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στο Μανχάιμ. "Είναι απλά δύσκολο να βγάλετε συμπεράσματα. Δεν είναι καθόλου σαφές εάν υπάρχει θετική, αρνητική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση ανάμεσα στην ανισότητα και την οικονομική ανάπτυξη".
 
Ομως ο προβληματισμός δεν σταματά. Τελευταία οι ερευνητές του ΔΝΤ συγκεκριμενοποίησαν προηγούμενα αποτελέσματα και προσπάθησαν να καθορίσουν το ακριβές σημείο από το οποίο η ανισότητα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη. Σε ορισμένα αποτελέσματα δεν υπάρχει στο μεταξύ καμιά αμφιβολία. Για παράδειγμα, ασθενέστερες εισοδηματικά οικογένειες επενδύουν λιγότερο στη μόρφωση και αργότερα έχουν λιγότερες πιθανότητες στην αγορά εργασίας για εξειδικευμένες θέσεις.
 
"Κερδισμένοι οι πολυεκατομμυριούχοι"
Εξίσου εκτός αμφισβήτησης είναι και το ότι σε ορισμένες χώρες η ανισότητα αυξήθηκε. Το Ταμείο το αποκαλεί "μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καιρών μας". Στην παγκόσμια έκθεση ανισότητας 2018, στην οποία έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων και ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, αναφέρεται ότι η ανισότητα στα εισοδήματα έχει αυξηθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αντίθετα, σταθερή έμεινε η ανισότητα όπου ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά υψηλή, όπως στην Εγγύς Ανατολή, στην υποσαχάρια Αφρική και τη Βραζιλία. Είναι λοιπόν όλα μάταια; "Οτι οι πλούσιοι θα γίνονται όλο πιο πλούσιοι και οι φτωχοί ακόμη πιο φτωχοί, ισχύει για τους πολυεκατομμυριούχους, αλλά παγκόσμια δεν είναι έτσι", υποστηρίζει ο Χόλγκερ Στίχνοτ. "Σε παγκόσμια κλίμακα οι χώρες που ήταν πολύ φτωχές, έχουν πάρει τα πάνω τους τα τελευταία 30 χρόνια. Οι μεγάλοι νικητές είναι οι πολύ πλούσιοι και η μεσαία τάξη στην Κίνα και σε άλλες ανατολικές χώρες της Ασίας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ