Powered by

Ετήσια μείωση 4,1% στον οικονομικό δείκτη (ΣΠΟΔ)

Καθοδική πορεία, σε ετήσια βάση, ακολούθησε και το Νοέμβριο του 2022 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας «σε μεγάλο βαθμό την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

Στήριξη στην κυπριακή οικονομία δίδουν οι πωλήσεις ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών.

Συγκεκριμένα, Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 4,1% το Νοέμβριο του 2022, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,8% τον Οκτώβριο και 3,8% το Σεπτέμβριο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, πτώση κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με το οικονομικό κλίμα να σημειώνει την μεγαλύτερη επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, εξακολουθεί να συμβάλλει η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο και τον Νοέμβριο του 2022.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως στην πτώση του Δείκτη το Νοέμβριο συμβάλλει και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία, ο οποίος έχει σχετικά υψηλότερη βαρύτητα στον Δείκτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εγχώριες συνιστώσες του ΣΠΟΔ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων εγχωρίων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Νοέμβριο συγκρατεί την περαιτέρω πτώση του Δείκτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν στην βραχυπρόθεσμη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Γιάννης Παναγιώτου: Ανθρωποκεντρική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
Ανδρέας Μάτσας: Πρώτος στόχος για το συνδικαλιστικό κίνημα η διασφάλιση της ΑΤΑ, η φιλοσοφία της δεν αλλάζει
Τα εργασιακά στην ατζέντα για το επόμενο διάστημα και το μήνυμα Χριστοδουλίδη στους κοινωνικούς εταίρους
«Αποφασιστικότητα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας-Στήριξη κάθε επιχείρησης που βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις»
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ την Τετάρτη
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου
Αυξήθηκαν κατά 5,3% οι μέσες ακαθάριστες απολαβές υπαλλήλων το 2024
Κέντρα Φροντίδας Παιδιών και 24ωρες δομές φιλοξενίας ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας
Ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση (vid)
Μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών