Powered by

Ετήσια μείωση 4,1% στον οικονομικό δείκτη (ΣΠΟΔ)

Καθοδική πορεία, σε ετήσια βάση, ακολούθησε και το Νοέμβριο του 2022 ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας «σε μεγάλο βαθμό την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας που αναπόφευκτα επηρεάζει και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

Στήριξη στην κυπριακή οικονομία δίδουν οι πωλήσεις ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών.

Συγκεκριμένα, Ο ΣΠΟΔ της Κύπρου, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέγραψε ετήσια μείωση 4,1% το Νοέμβριο του 2022, μετά από ετήσιες μειώσεις 3,8% τον Οκτώβριο και 3,8% το Σεπτέμβριο του 2022 (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, πτώση κατέγραψαν οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με το οικονομικό κλίμα να σημειώνει την μεγαλύτερη επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, στον αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, εξακολουθεί να συμβάλλει η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο και τον Νοέμβριο του 2022.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως στην πτώση του Δείκτη το Νοέμβριο συμβάλλει και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία, ο οποίος έχει σχετικά υψηλότερη βαρύτητα στον Δείκτη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εγχώριες συνιστώσες του ΣΠΟΔ.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, η επιτάχυνση που καταγράφεται στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης των υπόλοιπων εγχωρίων συνιστωσών του ΣΠΟΔ τον Νοέμβριο συγκρατεί την περαιτέρω πτώση του Δείκτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως τα συνολικά πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο όγκος λιανικών πωλήσεων καθώς και οι αφίξεις τουριστών, συμβάλλουν στην βραχυπρόθεσμη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παράταση αδειοδότησης βιομηχανικών εκπομπών χωρίς πολεοδομικές άδειες έως το τέλος του 2029
Ετήσια υποχώρηση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο