Τουρισμός: Πρόταση για δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων
09:38 - 12 Απριλίου 2018
Για ρύθμιση της νομοθεσίας ώστε να προβλέπεται η λειτουργία κατασκηνώσεων πολυτελείας και επισκέψιμων αγροκτημάτων συζήτησε την Τρίτη η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Αναφορικά με τις κατασκηνώσεις Glamping, μετά την απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, αυτό επανήλθε με κάποιες βελτιώσεις. Επίσης, μετά από πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, συζητήθηκε η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και τη λειτουργία των επισκέψιμων αγροκτημάτων, τα οποία θα αδειοδοτούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι δημιουργείται στη βάση της γεωργικής δραστηριότητας η ευκαιρία για τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, «να δημιουργήσει πρόσθετο συμπληρωματικό εισόδημα». Ανέφερε ότι η πρόταση χαιρετίστηκε από όλους τους προσκεκλημένους, ενώ υπήρξαν εισηγήσεις που θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, προκειμένου η νομοθεσία να είναι ολοκληρωμένη και να βρει εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.
«Χαιρετίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου. Διαβεβαιώνουμε ότι θα την προωθήσουμε με τον γρηγορότερο τρόπο, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του και ο τουρισμός μας αλλά και η αγροτική οικονομία αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο. Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί ενδιαφερόμενων επισκεπτών στον κόσμο που θα ήθελαν να βιώσουν κάποιες μέρες σε φυσικό περιβάλλον, σε γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα», σημείωσε.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτό επανακατατέθηκε, μετά την απόρριψή του από την Ολομέλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Βουλής. «Έχει γίνει εκείνος ο περιβαλλοντικός εμβολιασμός με τρόπο που κλειδώνουμε τυχόν καταχρηστικές προθέσεις ή εξελίξεις», για να μη γίνει ανεξέλεκτο, όπως είπε. «Κάναμε καλές συμπληρώσεις, θα συμπληρωθεί το κείμενο και θα το έχουμε ενώπιόν μας στην Ολομέλεια της Βουλής».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια ο Υφυπουργός Τουρισμού και ο Υπουργός Γεωργίας έλεγαν ότι ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ο Υφυπουργός Τουρισμού πριν δεκαπέντε μέρες στη συζήτηση του προϋπολογισμού ανέφερε ότι είναι στο τελικό στάδιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. «Σήμερα ήρθε σχέδιο του κ. Νεοφύτου, λίγο πριν να κλείσει η Βουλή και δεν ξέρω αν το κείμενο είναι το ίδιο», σημείωσε.
«Σημασία έχει ότι ό,τι πρόκειται να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε αποκλειστικά και μόνο για να βοηθήσουμε τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας, με προσοχή έτσι ώστε να μην εξυπηρετήσουμε τα οποιαδήποτε συμφέροντα», κατέληξε.
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι στη ρύθμιση για τις κατασκηνώσεις τύπου Glamping συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος, την εγκατάσταση υδραυλικού και αποχετευτικού συστήματος, καθώς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
«Τόσο οι κατασκηνώσεις πολυτελείας, όσο και τα επισκέψιμα αγροκτήματα εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και δημιουργούν μια νέα κατηγορία τουρισμού, βασισμένη στην εμπειρία και στην επιμόρφωση των επισκεπτών», σημείωσε ο κ. Γιακουμή.
«Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει την ύπαιθρο τόσο για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας», κατέληξε.
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το νομοσχέδιο. «Η πολεοδομία δεν είναι έτοιμη να μας πει πού θα επιτρέπεται το glamping και θα το περιλαμβάνουν στις ειδικές αναπτύξεις, που μπορεί να είναι οπουδήποτε». Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνεται ετήσιος έλεγχος και να απαγορεύεται να ζητήσει παρέκκλιση αυτός που πρόκειται να λειτουργήσει τέτοιες δομές, ιδιαίτερα αν αυτές βρίσκονται σε ευαίσθητες πρειβαλλοντικά περιοχές.
Ο κ. Θεοπέμπτου τόνισε επίσης την αναγκαιότητα καθορισμού κανονισμών λειτουργίας αλλά και του τι ακριβώς ορίζεται ως glamping,για να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις. «Τέλος, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο περιμέναμε να είναι μαχητικό, ακόμα και να εμποδίσει την κατασκευή των glamping, έκανε εισηγήσεις, οι οποίες χαλάρωναν και τη λειτουργία με το να φύγει το eco-label γιατί θεωρείται ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί», ανέφερε.
Αναφορικά με την εισήγηση για τα επισκεπτόμενα αγροκτήματα, ο Πρόεδρος των Οικολόγων σημείωσε ότι όσοι ασχολούνται με το περιβάλλον, όταν ακούσουν τη φράση επισκεπτόμενο αγρόκτημα «ανατριχιάζουν». «Ο λόγος είναι απλός. Την πρώτη φορά που τα είδαμε ήταν με την έμπνευση της κυβέρνησης να τα κατασκευάζει στις προστατευόμενες περιοχές του Ακάμα. Και τώρα έχουμε ένα νομοσχέδιο που ήρθε από τον ΔΗΣΥ και αναφέρεται σε επισκεπτόμενο αγρόκτημα».
Σημείωσε ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει «με πάθος τη δημιουργία του επισκεπτόμενου αγροκτήματος», όπως αυτό γίνεται στην Ευρώπη, «όπου ένας γεωργός ή ένας κτηνοτρόφος μπορεί στη φάρμα του να φιλοξενεί κόσμο, να έχει ένα επιπλέον εισόδημα, να μπορεί να πηγαίνει μία οικογένεια να απολαμβάνει τη ζωή στη φύση, να ανακατεύονται τα παιδιά της οικογένειας με τα ζώα, να αποκτούν εμπειρίες». «Όχι να κάνω ειδικές κατασκευές σε περιοχές και να τις ονομάζω "επισκεπτόμενο αγρόκτημα", ένα άλλου είδους τουριστικού καταλύματος, το οποίο θα βρω την ευκαιρία να το τοποθετώ και να το χωροθετώ σε προστατευμένες περιοχές», κατέληξε