Powered by

Ο «εφιάλτης» για τον Ερντογάν τώρα ξεκινάει και μάλλον δεν τον περίμενε

Πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να έχει μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 7,5% για το 2017, επίδοση που ξεπερνάει ακόμη και αυτή της Κίνας (6,9% το 2017- γ’ τρίμηνο);

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα δηλώνοντας πως «οσοι χτυπούν την τουρκική οικονομία, να ξέρουν ότι δεν θα πετύχουν». Γιατί σήμερα;

Γιατί η τουρκική λίρα βουλιάζει και μάλιστα με «σπασμένα φρένα» σε ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στα στοιχεία που έδειξαν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να διογκώνεται σε ετήσια βάση.
 


 
Όπως ο «Σουλτάνος» θέλει τα ένσημα για την επίδοση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την κατρακύλα της λίρας και τη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο όλους τους παράγοντες που αφήνουν την οικονομία ευάλωτη σε ένα ισχυρό, εξωτερικό σοκ, καθώς εξαρτάται από τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.

Το τουρκικό νόμισμα τρέχει ένα σερί πέντε ημερών που χτυπά νέα χαμηλά και στο σημερινό χαμηλό του τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 4,1552 δολάρια από 4,1111, που ήταν το χθεσινό κλείσιμο στη Νέα Υόρκη. Ανέκαμψε οριακά τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας στα 4,1503.

Η νέα πτώση ήρθε καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δημοσίευσε στοιχεία για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μπορεί να περιορίστηκε στα 4,152 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters, που έκανε λόγο για 4,2 δισ. δολάρια και χαμηλότερα από το έλλειμμα ύψους 7,039 δισ. δολαρίων ένα μήνα νωρίτερα, αλλά η ετήσια εικόνα είναι διαφορετική.

Σε 12μηνη βάση, το έλλειμμα έχει αυξηθεί στα 53,3 δισ. δολάρια, από τα 51,8 δισ. τον Ιανουάριο και από τα 34,1 δισ. τον Φεβρουάριο του 2017. Δημοσκόπηση του Reuters που έγινε πριν από τη σημερινή δημοσίευση, δείχνει ότι το έλλειμμα θα βρεθεί στα 51,5 δισ. δολάρια το 2018, καταγράφοντας άνοδο από τα 47,17 δισ. δολάρια της περσινής χρονιάς.

Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας της έγινε αντιληπτός και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεχωρίζοντας το ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την εξάρτηση από εισροές κεφαλαίων και τα περιορισμένα αποθέματα ξένου συναλλάγματος ως τις μεγαλύτερες «πληγές». Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ δυσαρέστησαν την Άγκυρα. Για τον Τσεμίλ Ερτέμ, εκ των οικονομικών συμβούλων του προέδρου Ερντογάν, οι συστάσεις του ΔΝΤ για συγκράτηση του πληθωρισμού και μείωση των κρατικών δαπανών βασίζονται σε «αποτυχημένες οικονομικές θεωρίες», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ακριβώς το αντίθετο».

Την ίδια ώρα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών σκαρφαλώνει η απόδοση του τουρκικού διετούς ομολόγου, αφού έφτασε μέχρι και το 17,78%, πριν αποκλιμακωθεί στο 14,16%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της τουρκικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στοιχείο που αποτελεί το πρώτο ηχηρό «καμπανάκι» στις ομολογιακές αγορές.

 

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

 

Δειτε Επισης

Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ