Powered by

Κοινοτικό σήμα για πράσινα επενδυτικά προϊόντα

Σχέδιο δράσης για μια "πιο πράσινη και καθαρή οικονομία", υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, το οποίο, βασιζόμενο σε συστάσεις κοινοτικών εμπειρογνωμόνων, προβλέπει "ειδική σήμανση", ειδική αντιμετώπιση και κανόνες σε επίπεδο Ένωσης για τα "πράσινα επενδυτικά προϊόντα".

Αναλυτικά το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει τον καθορισμό "κοινής γλώσσας για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά", δηλαδή ενοποιημένο σύστημα κατάταξης της ΕΕ  με στόχο να οριστεί τι είναι βιώσιμο και να εντοπιστούν οι τομείς όπου οι βιώσιμες επενδύσεις μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο.

Η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη τη δημιουργία "σημάτων της ΕΕ" για πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα με βάση ειδικό σύστημα κατάταξης της ΕΕ. Η πρόβλεψη αυτή θα επιτρέψει στους επενδυτές να εντοπίζουν εύκολα επενδύσεις που συμμορφώνονται με τα πράσινα κριτήρια ή τα κριτήρια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, υποστηρίζει η Κομισιόν.

Επιπλέον προβλέπεται η αποσαφήνιση των καθηκόντων των διαχειριστών στοιχείων ενεργητικού και των θεσμικών επενδυτών να λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα στην επενδυτική διαδικασία και να αυξήσουν τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης, αλλά και επιβολή στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις επενδύσεων της υποχρέωσης να συμβουλεύουν τους πελάτες με βάση τις προτιμήσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Ακόμη προβλέπεται στο σχέδιο, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας των τραπεζών. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τη σκοπιμότητα αναπροσαρμογής των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες (πρόκειται για τον λεγόμενο «πράσινο συντελεστή υποστήριξης») για τις βιώσιμες επενδύσεις, όταν αυτό δικαιολογείται από την άποψη του κινδύνου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διαφυλάσσεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τέλος προβλέπεται η ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις εταιρικές εκθέσεις, με το να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες, ώστε να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με τις συστάσεις της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημοσιοποίηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών σχετικών με το κλίμα (TCFD).

"Μόνο με τη βοήθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορούμε να καλύψουμε το ετήσιο χρηματοδοτικό κενό ύψους 180 δισ. ευρώ για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών μας στόχων, συμβάλλοντας έτσι στο να στηριχθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές", επεσήμανε παρουσιάζοντας την πρόταση ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»