Powered by

Κομισιόν: Τραβά το αυτί της Κύπρου για ΦΠΑ σε σκάφη αναψυχής

H Koμισιόν ανακοίνωσε ότι αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο και άλλα δύο κράτη (Ελλάδα και Μάλτα) για μη είσπραξη του ορθού ποσού του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε ό,τι αφορά τη μίσθωση σκαφών αναψυχής, σε σχέση με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των "Paradise Papers", υποστηρίζοντας ότι "το θέμα αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό".

Η Κομισιόν αναφέρει σήμερα ότι η υπόθεση των "Paradise Papers" έφερε στο φως εκτεταμένη φοροδιαφυγή ΦΠΑ στον τομέα των σκαφών αναψυχής, η οποία διευκολύνεται από ορισμένους εθνικούς κανόνες που δεν συνάδουν με το δίκαιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η μειωμένη βάση υπολογισμού του ΦΠΑ για τη χρηματοδοτική μίσθωση σκαφών αναψυχής – ένα γενικό καθεστώς ΦΠΑ που προβλέπεται από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Mάλτα - επιτρέπουν στα κράτη μέλη να μην φορολογούν την παροχή υπηρεσιών σε περίπτωση που η πραγματική χρήση του προϊόντος γίνεται εκτός ΕΕ, οι εν λόγω κανόνες δεν επιτρέπουν να εφαρμόζεται γενική κατ` αποκοπή μείωση χωρίς αποδεικτικά στοιχεία του τόπου όπου γίνεται η πραγματική χρήση.

Η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές βάσει των οποίων όσο μεγαλύτερο είναι το σκάφος, τόσο λιγότερο θεωρείται ότι η χρηματοδοτική μίσθωση γίνεται σε ύδατα της ΕΕ, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον εφαρμοστέο συντελεστή ΦΠΑ, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν τονίζει ότι είναι εσφαλμένη φορολόγηση, στην Κύπρο και τη Μάλτα, των αγορών σκαφών αναψυχής μέσω της λεγόμενης "μίσθωσης-αγοράς" (lease-purchase). Κατά την Κομισιόν, τόσο η νομοθεσία της Κύπρου όσο και η νομοθεσία της Μάλτας θεωρούν σήμερα τη μίσθωση σκαφών αναψυχής ως παροχή υπηρεσίας και όχι ως παροχή αγαθού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται ο ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή σε ένα μικρό ποσό της πραγματικής τιμής κόστους του σκάφους όταν αυτό τελικά αγοραστεί, ενώ το υπόλοιπο ποσό φορολογείται ως παροχή υπηρεσίας και με πολύ μειωμένο συντελεστή.

Τα 3 κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Αν δεν απαντήσουν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει στις αρχές τους αιτιολογημένη γνώμη.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε πως για να έχουμε δίκαιη φορολογία "θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα όπου αυτό είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ". "Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτή την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που παρέχεται σε ιδιωτικά σκάφη, η οποία στρεβλώνει επίσης τον ανταγωνισμό στο ναυτιλιακό τομέα. Αυτού του είδους οι πρακτικές παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να σταματήσουν", αναφέρει ο Επίτροπος.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο-Yποχώρηση ΔΟΣ κατά 2,5 μονάδες
Με Μιχάλη Χατζηπαντέλα εισηγητή δίνει κατεύθυνση στο φορολογικό σύστημα της Ε.Ε. η Κύπρος-«Αποδείξαμε ότι μπορούμε»
Με κέρδη άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Γ. Παναγιώτου: Η βελτίωση της αγοράς εργασίας αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα-Η χώρα θα συνεχίσει να προχωρά μπροστά
Διατήρησε την ανοδική του πορεία, αλλά επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Πόσα χρωστούν οι μεγάλοι του κυπριακού ποδοσφαίρου-Οι οικονομικές τους καταστάσεις για το 2024
Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας: Οφέλη ψηφιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης με σωστή διαχείριση
Επανάσταση στην υγεία και την ασφάλεια: Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης στην εργασία
Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης