Χαλαρώνει η εποπτεία για εναλλακτικές επενδύσεις
07:21 - 05 Μαρτίου 2018
Πιο ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών που έχουν παράδοση στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, επιδιώκει να φέρει νομοσχέδιο για τις εναλλακτικές επενδύσεις.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία είναι η σύσταση και λειτουργία Καταχωρημένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται την αδειοδότηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το νομοσχέδιο που αφορά τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να αντικαταστήσει την υφιστάμενη νομοθεσία που υπήρχε για τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων.
Διαβάστε ακόμα: Πανίκος Νικολάου: Έτσι δανειοδοτούμε μεγάλες επιχειρήσεις
Αναβαθμίζεται το νομικό πλαίσιο
Στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι η αναθεώρηση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου για τα συλλογικά επενδυτικά ταμεία έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προνοεί τη ρύθμιση της λειτουργίας των ΟΕΕ, τις βασικές προϋποθέσεις χορήγησης άδειας, διαρκούς λειτουργίας, διαφάνειας και εποπτείας των εν λόγω οργανισμών που κατάγονται από τη Δημοκρατία, αλλά και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη διάθεση μεριδίων ΟΕΕ άλλου κράτους μέλους ή τρίτης χώρας της Δημοκρατίας.
Διαβάστε ακόμα: «Πράσινο» για ζυθοποιείο στην Αμαργέτη της Πάφου
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία
Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιέχει αρκετά σημαντικές διατάξεις που το διαφοροποιούν από τον υφιστάμενο νόμο ΟΕΕ, καθιστώντας πιο ελκυστικό το θεσμικό πλαίσιο.
Η προτεινόμενη νομοθεσία ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία Καταχωρημένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΚΟΕΕ), οι οποίοι δεν θα υπόκεινται σε αδειοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά θα εποπτεύονται δια μέσου του διαχειριστή τους, ο οποίος είναι πάντοτε αδειοδοτημένος.
Παράλληλα, προνοεί τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν το αρχικό κεφάλαιο των ΟΕΕ, θεμάτων που αφορούν τον διορισμό θεματοφύλακα ανάλογα με τη μορφή του ΟΕΕ, αλλά και τη ρύθμιση της ανάθεσης της λειτουργίας διαχείρισης αναφορικά με τη διοίκηση των ΟΕΕ.
Την ίδια ώρα η νέα νομοθεσία ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων Οργανισμών ως ετερόρρυθμου συνεταιρισμού είτε με ή χωρίς ξεχωριστή νομική προσωπικότητα, καθώς επίσης και την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη σύσταση εταιρειών επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου δυνάμει του περί εταιρειών νόμου.
Όπως αναφέρει στην εισηγητική του έκθεση το Υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω νομοσχέδιο σε συνδυασμό με τον νόμο για τους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και τον νόμο για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων Ανοικτού Τύπου θα συνθέτουν μία πλήρη νομοθεσία για τη συλλογική διαχείριση.
Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για την ανάπτυξης μίας αγοράς οργανισμών συλλογικών επενδύσεων στην Κύπρο, που θα προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες για την προώθηση διαφοροποιημένων επενδυτικών προϊόντων σε ένα καθεστώς προληπτικής εποπτείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διασφαλίζοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και επαρκούς προστασίας των επενδυτών.