Έγκριση με τροπολογίες στον προϋπολογισμό του ΟΚΥΠΥ
09:05 - 31 Μαρτίου 2018
Η Ολομέλεια της Βουλής με 47 ψήφους υπέρ και 3 αποχές ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €1.492.227 και δαπάνες του ίδιου ύψους.
Προηγουμένως η Ολομέλεια με 32 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον, υπερψήφισε τροπολογία του ΑΚΕΛ με την οποία δεσμεύεται κονδύλι 98.500 ευρώ που προορίζεται για την κάλυψη δαπανών για δικαιώματα εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την ετοιμασία μελετών για δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας.
Η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των προσώπων που δύνανται να διοριστούν στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τροποποιείται σχετική διάταξη που προνοεί για το ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου και ψηφίστηκε με 39 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον.
Προηγήθηκε ψήφιση τροπολογίας (33 υπέρ, 18 εναντίον) που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την οποία διαγράφηκε άρθρο που θα περιόριζε τη δήλωση συμφερόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου ώστε να αφορά μόνο επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας, διατηρώντας την σχετική διάταξη του βασικού νόμου που απαιτεί δήλωση συμφερόντων για όλες τις επιχειρήσεις όπου τυχόν συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ.
Στο στάδιο της συζήτησης επί των προνοιών του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας απασχόλησε τους Βουλευτές ο λόγος που επιβάλλονται οι προτεινόμενες με το νομοσχέδιο τροποποιήσεις και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ψήφιση του βασικού νόμου καθώς και το ενδεχόμενο η σχετική τροποποίηση του άρθρου του βασικού νόμου, που προβλέπει για το ασυμβίβαστο του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ, να προτείνεται, με σκοπό να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων το διορισμό μέλους στο διοικητικό συμβούλιο για το οποίο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Όπως προστίθεται στην Εκθεση της Επιτροπής Υγείας προς την Ολομέλεια της Βουλής παράλληλα απασχόλησε το κατά πόσο υπάρχει μέλος του διοικητικού συμβουλίου το οποίο έχει έννομο συμφέρον με οργανισμό που εμπλέκεται σε ζητήματα που αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κατά πόσο η υποβολή των δηλώσεων συμφέροντος έγινε με βάση τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, θέματα για τα οποία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είχε προβεί σε σχετικές καταγγελίες.
Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου παρευρισκόμενος στη συνεδρία της Επιτροπής είχε υποστηρίξει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να διορθωθεί μία ανακολουθία που υπάρχει στη διάταξη του βασικού νόμου, αλλά και για σκοπούς διεύρυνσης του κύκλου των προσώπων που δύναται να διοριστούν στο εν λόγω διοικητικό συμβούλιο και όχι για να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων ο διορισμός μέλους του διοικητικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι νομικά επιτρεπτή η οποιαδήποτε αναδρομική νομιμοποίηση διορισμού οποιουδήποτε μέλους του διοικητικού συμβουλίου η εν λόγω εκπρόσωπος είχε απαντήσει αρνητικά.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε πως ενώπιον της Επιτροπής υπήρξε κατάληξη για την κατάθεση των δηλώσεων συμφερόντων, οι οποίες κατατέθηκαν αυθημερόν και κρίθηκε ότι η διαδικασία περατώθηκε.
Οι αιτιάσεις και προφάσεις που διατυπώθηκαν για αμαρτωλό διορισμό, απαντήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία και ο διορισμός είναι καθόλα νόμιμος, είπε προσθέτοντας ότι για την εκπροσώπηση μέλους του ΠΙΣ στο ΔΣ, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Αναφερόμενος στις πολλές τροπολογίες, οι οποίες απορρίφθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία έκανε λόγο για πολιτικό παραλογισμό στο σταύρωμα κονδυλιών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου είπε πως με το νομοσχέδιο για τροποποίηση που συμπληρώνει ελλείψεις και αδυναμίες του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, η Κυβέρνηση, συλλαμβάνεται ακόμα μία φορά πρόχειρη. Ανέφερε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει τα νομοθετήματα ώστε να μην δημιουργηθούν προσκόμματα στο ΓΕΣΥ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως είναι απαράδεκτο το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ να συνεδριάζει σε άλλη γλώσσα πέραν των επισήμων του κράτους και ότι συνιστά ασέβεια προς το Σύνταγμα.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση ότι τόσο το ΔΣ του ΟΚΥΠΥ όσο και ο Προϋπολογισμός είναι έκνομα. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ έκανε τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, γεγονός που δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε καμμία ξενοφοβία» και ανέφερε ότι κατέθεσε την Ολομέλεια της Βουλής πρακτικά της Βουλής των κοινοτήτων στη Βρετανία με βάση τα οποία ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ, ελέγχετο για κατάχρηση ανάλογης θέσης που κατείχε στη Βρετανία για ίδιο όφελος.
«Δεν μπορούμε να είμαστε συνένοχοι στην κατάρρευση, του ΓΕΣΥ, συνέχισε απαντώντας προς όσους δηλώνουν ότι η ΕΔΕΚ παρεμβάλλει προσκόμματα.
Είπε ακόμα ότι οφείλουμε να ασκήσουμε την κατάλληλη κριτική και να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα διαφορετικά το ΓΕΣΥ θα καταρρεύσει σε 5 χρόνια, όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Λαϊκή Τράπεζα και ο Συνεργατισμός, είπε.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε πως η Αλληλεγγύη υπερψηφίζει τα νομοθετήματα διατυπώνοντας εύλογες ανησυχίες για τους διορισμούς, καθώς τίθενται στο περιθώριο άτομα που γνωρίζουν την κυπριακή πραγματικότητα. Παρατήρησε ακόμα ότι σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα να γίνονται συνεδριάσεις και να τηρούνται πρακτικά στην αγγλική γλώσσα, είναι απαράδεκτο. Είπε τέλος πως η Αλληλεγγύη στηρίζει το ΓΕΣΥ με όλες τις δυνάμεις της.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θα ψηφίσει επειδή θέλει να προχωρήσει το ΓΕΣΥ. Ανέφερε περαιτέρω ότι οι τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση δημιουργούν υποψίες και ανέφερε ότι ορθώς ψήφισε η Βουλή το ασυμβίβαστο αρχικά και κακώς η Κυβέρνηση ζητά απάλειψη του.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, μετά την καταψήφιση σχετικής τροπολογίας ώστε να τηρούνται στην ελληνική γλώσσα τα πρακτικά των συνεδριών του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ, είπε πως το κόμμα του θεωρεί δεδομένο ότι τα πρακτικά θα τηρούνται στα Ελληνικά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ