ΥΠΟΙΚ: Δεν κινδυνεύει καμία κατάθεση στον Συνεργατισμό

Καθοριστική κίνηση επίκειται σύντομα από το Κράτος που θα έχει τόσο το συμβολισμό της όσο και την ουσία της ώστε να καμφθούν οι όποιες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί για την διαδικασία που έχει τροχοδομηθεί για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτική στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει καμία κατάθεση στον Συνεργατισμό αν ακολουθηθούν οι σχεδιασμοί με βάση τη διαδικασία.
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε τις όποιες πληροφορίες ότι επρόκειτο να γίνει κούρεμα καταθέσεων μετά την χθεσινή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας στον Συνεργατισμό, υπογραμμίζοντας πως θα κινδυνεύσουν καταθέσεις αν δεν τολμήσουμε να λάβουμε αποφάσεις. «Δεν υπάρχει καμία έγνοια για καμία κατάθεση αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί με βάση τη διαδικασία. Το κράτος έχει και τη διάθεση και τη δυνατότητα και βρίσκεται στη διαδικασία επιπρόσθετων κινήσεων που με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο θα διασφαλίσουν και τους πελάτες και τις καταθέσεις, καθώς  και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το κράτος μας πλέον έχει τη δυνατότητα και την οικονομική και πολιτική θέση να διασφαλίσει με απόλυτο τρόπο».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι διασφαλισμένες, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε καταφατικά και τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι και οι καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ στον Συνεργατισμό κινδυνεύουν. Και αυτό θα προσπαθήσει να διασφαλίσει με τις κινήσεις του το Κράτος τις επόμενες ημέρες».
 
Ορόσημο η διαδικασία
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως καθοριστική και πολύ σημαντική εξέλιξη την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του διότι έχει επιτευχθεί, όπως είπε, ένας σημαντικός στόχος να έρθουν κοντά αξιόπιστοι επενδυτές. Πρόσθεσε πως κατά το διάστημα που έχει μεσολαβήσει οι ενδιαφερόμενοι έχουν αξιολογηθεί με τα πιο αυστηρά κριτήρια.
 
Υπογράμμισε ότι έρχονται αλλαγές και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι αλλαγές αυτές, είπε, δεν πρέπει να μας φοβίζουν ούτε τους εργαζόμενους ούτε και τους καταθέτες. «Για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι είναι πρώτη προτεραιότητα οι οποίοι δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή που έρχεται». Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, γίνονται αλλαγές και βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια βελτίωσης των χρόνιων στρεβλώσεων που υπήρχαν.
 
«Πολύ συχνά οι αλλαγές τροχοδρομούνται, αλλά η ανάγκη για άμεσες αλλαγές προκύπτει εκ των πραγμάτων και είναι μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπήρχε ένας προγραμματισμός για αλλαγές στον Συνεργατισμό, αλλά θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί και επισπευτεί εξ ανάγκης. Αυτή την ανάγκη ριζικής αλλαγής τώρα δεν πρέπει να μας φοβίζει, το ξέραμε είτε θα έπρεπε να το γνωρίζουμε», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Με τις αλλαγές που γίνονται τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Γεωργιάδης, όντως αλλάζει το πρόσωπο του συνεργατισμού και έχει μετατραπεί σε τράπεζα, αλλά παρά τις αλλαγές και λόγω των εποπτικών αναγκών επιβάλλει τις ενέργειες που γίνονται τώρα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
 
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όσα θα πρέπει να γίνουν, θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα υλοποιηθούν, προσθέτοντας πως οι όποιες αποφάσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνονται εν μέσω συναισθηματισμών. «Για να διασφαλίσουμε τους καταθέτες, τους πελάτες και τους εργαζόμενους και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις».
 
«Μέχρι τις αρχές του 2014 ο Συνεργατισμός ήταν ένα χαλαρό δίκτυο 100 τοπικών δικτύων που έπαιρναν καταθέσεις και έδιναν δάνεια χωρίς τις απαραίτητες δομές και τον εποπτικό έλεγχο. Βοήθησε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση αλλά ήταν άλλες εποχές. Μόνο το γεγονός ότι αυτός ο χαλαρός οργανισμός είναι σήμερα μια τράπεζα που εποπτεύεται από την ΕΚΤ και αυτό αντικατοπτρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει αναληφθεί. Δεν είναι μόνο αρκετή όχι μόνο για μένα αλλά για τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές που ζητούν περισσότερα πράγματα».
 
Δυσκολότερα τα πράγματα για όλους τους δανειολήπτες
Ερωτηθείς κατά πόσον τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τους δανειολήπτες του Συνεργατισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα για όλους τους δανειολήπτες σε όλες τις τράπεζες. Τα πράγματα θα γίνουν πιο αυστηρά για τους δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται ώστε να μπορέσουν τα πράγματα να γίνουν πιο χαλαρά για τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Πρέπει να υπάρχει και αυστηρότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ισοπεδωτική για όλους. Πρέπει να αγγίξουμε και το νομοθετικό μας πλαίσιο, υπάρχουν κενά. Πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικά και τα παραθυράκια θα πρέπει να κλείσουν».
 

Δειτε Επισης

Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία
H εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων του Mamas & Papas που ήρθε στο M&S Ακρόπολης (pic)
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza-To πολυαναμενόμενο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του την άνοιξη
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Ολοκαίνουργια άφιξη από όμιλο PHC...Πόλος έλξης και game changer το νέο Caffè Nero στην Πλατεία Ελευθερίας
Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες