ΤΕΠΑΚ: Κοινό πρόγραμμα σπουδών στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης

Τον σχεδιασμό ενός νέου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, στην αγγλική γλώσσα, που θα προσφερθεί για πρώτη φορά από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ανακοίνωσε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Ο Πρύτανης ανακοίνωσε το νέο αυτό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Η μεταμόρφωση της εκπαίδευσης και των οικοσυστημάτων της μέσω της συμμετοχής των πολιτών, της καινοτομίας ‘CleanTech’ και της επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσε το ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο της 9ης Υπουργικής Διάσκεψης της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) «Περιβάλλον για την Ευρώπη», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου.

Το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών αφορά στη Βιώσιμη Ανάπτυξη (BSc Sustainable Development) και σχεδιάζεται στα πλαίσια της Συμμαχίας «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+» στην οποία το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει τα τελευταία 2 χρόνια με άλλα 7 πανεπιστημιακά ιδρύματά ανά την Ευρώπη. Τα οκτώ πανεπιστήμια έχουν κοινό όραμα τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με κεντρικό πυλώνα «Think human first» και με το θέμα της βιωσιμότητας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών (BSc Sustainable Development) θα προσφέρεται και στα οκτώ ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που συναποτελούν τη Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου EUt+, με στόχο να προωθηθεί η κινητικότητα των φοιτητών και φοιτητριών του πανεπιστημίου και η γνωριμία και εξοικείωση τους με τις διαφορετικές κουλτούρες των πανεπιστημίων της Συμμαχίας των Πανεπιστημίων. Το πρόγραμμα θα προσφέρεται συνδυάζοντας δια ζώσης και διαδικτυακών μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης.

Περαιτέρω, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο και η συμμαχία εξασφάλισε συνεργασίες με τα Ηνωμένα Έθνη, άλλες επιχειρήσεις και ΜΚΟ στις 8 χώρες που πρόκειται να φιλοξενήσουν φοιτητές και φοιτήτριες για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Επιπλέον, συζητήθηκε μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της συμμαχίας του ΕUt+ η πιθανότητα εδραίωσης του εν λόγω προγράμματος σπουδών στην πόλη της Λάρνακας, αξιοποιώντας τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης και τις υποδομές που αφορούν το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, διευρύνοντας την παρουσία του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου σε ζωτικά κομμάτια της κυπριακής κοινωνίας.  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο - EUt+, το έργο Inno EUt+ και το Climate-KIC Hub στην Κύπρο, της μεγαλύτερης ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας της Ευρώπης, η οποία ηγείται της μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το καθιερωμένο μηνιαίο ραντεβού των εταίρων της συμμαχίας του EUt+ πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα 10-14 Οκτωβρίου 2022 στη Λεμεσό και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Tο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι περήφανο που φιλοξενεί 80 μέλη των άλλων επτά πανεπιστήμιων της Συμμαχίας του EUt+, σε μια ακόμη εβδομάδα εργαστηρίων που σκοπό έχουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη των νέων μεθόδων και κατευθύνσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+).

Δειτε Επισης

Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Harris Kyriakides: Τα νέα νομικά δεδομένα για τις τράπεζες
Σεμινάριο της Harris Kyriakides: «Latest Developments in Insurance Law»
Ανδρέας Αρτεμίου: Στο επίκεντρο της στρατηγικής του University of Limassol η τεχνητή νοημοσύνη
Φόρος τιμής στον Κίκη Λαζαρίδη-Η ΚΟΕ απένειμε την «Ηθική αμοιβή αριστείας, αξίας, τιμής» στον Επίτιμο Πρόεδρό της (pics)