Powered by

Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ προειδοποιούν για παγκόσμια ύφεση το 2023

O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησαν ότι υπάρχει αυξανόμενο ρίσκο παγκόσμιας ύφεσης.

«Υπάρχει ρίσκο και πραγματικός κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης την ερχόμενη χρονιά» τόνισε ο Μάλπας σε διάλογο με την κα. Γκεοργκίεβα στην εναρξη των ετήσιων συναντήσεων των δύο οργανισμών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Μάλπας αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την υποτίμηση των νομισμάτων σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η κα. Γκεοργκίεβα δήλωσε από την πλευρά της ότι το ΔΝΤ εντοπίζει ένα «σημαντικό πρόβλημα» στην Κίνα λόγω της στεγαστικής αγοράς, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου η μεταβλητότητα οδηγεί την ανάπτυξη χαμηλότερα.

H ίδια υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια να αφεθεί ο πληθωρισμός εκτός ελέγχου.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα έχει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας αυτή τη χρονιά και την επόμενη, και ότι το «χαμένο» ΑΕΠ ώς το 2026 θα είναι 4 τρισ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κα. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να είναι στοχευμένη για να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος λόγω αυξημένης προθυμίας για αποταμίευση
Η Shell διαψεύδει τα σενάρια εξαγοράς της BP-«Καμία πρόθεση για πρόταση»
Χρυσός: Κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Fed-Στα 3.340 δολάρια η ουγγιά
O Τραμπ θα ανακοινώσει πρόωρα τον αντικαταστάτη του Πάουελ-Πιέσεις στο δολάριο
Κίνα: Επενδύει στην κατανάλωση για να ενισχύσει την οικονομία
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ευρώ-Πλησιάζει το όριο του 1,2 δολαρίου
Ανάκαμψη για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία με ώθηση από υβριδικά και EVs
Bloomberg: Έτοιμη για αντίποινα η Ε.Ε. εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν βασικούς δασμούς
Πράσινο από την ΕΚΤ στην εξαγορά της Mediobanca από Monte dei Paschi
Μεγάλες απώλειες για τον χρυσό καθώς υποχωρεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος