Smartphones: «Βασιλιάς» στην πρόσβαση στο internet

Τα σκήπτρα του κυρίαρχου μέσου πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα εξακολουθούν να κατέχουν τα smartphones.

Σύμφωνα με κλαδική έρευνα που διενήργησε η Eλληνική Τράπεζα στον τομέα τεχνολογία για την περίοδο που αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τα smartphones διατηρούν το προβάδισμά τους και φαίνεται να εδραιώνονται ως το κυρίαρχο μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ενώ το tablet χαρακτηρίζεται ως η συσκευή που χρησιμοποιούν πέραν του ενός ατόμου σε οικογένειες.

Πιο αναλυτικά, βάσει της έρευνας, ποσοστό 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει smartphone, ένα 61% έχει laptop /computer και ένα 46% διαθέτει tablet. Περισσότερα από 8 στα 10 νοικοκυριά αναφέρουν ότι έχουν smartphone και laptop / computer, ενώ περισσότερα από 6 στα 10 αναφέρουν ότι έχουν κάποιο tablet. Επίσης, σχεδόν τα μισά αναφέρουν ότι έχουν smart τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμα: Οι εργολάβοι των κρατικών συμβολαίων

Εξάλλου, από το 70% που δηλώνουν ότι έχουν smartphone, ποσοστό 92% δήλωσε ότι πρωτίστως το χρησιμοποιεί για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Facebook παραμένει με διαφορά το πρώτο κοινωνικό δίκτυο, ακολουθούμενο από το Instagram. Twitter και LinkedIn ακολουθούν. Μεταξύ ιστοσελίδων και εφαρμογών (applications) των εταιρειών, οι ιστοσελίδες φαίνεται να προτιμούνται για αγορά, ενημέρωση / πληροφόρηση και διασκέδαση στο διαδίκτυο.

Στο κομμάτι της πρόθεση αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών, το 21% δήλωσε ότι το ενδιαφέρει η αγορά  smartphone, το 15% ενδιαφέρεται για laptop/computer,  10% για smart tv και  μόλις 8% για tablet.

Οι χρήστες διαδικτύου
Εξάλλου, το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν χρήστες διαδικτύου, εκ των οποίων το 61% του δείγματος να δηλώνουν χρήστες του Facebook και 30% χρήστες του Instagram, ποσοστό που παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2017 (24%).

Προτιμούν το Facebook
Την πρωτοκαθεδρία στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα στους Κύπριους φαίνεται πως εξακολουθεί να διατηρεί το Facebook. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Τράπεζας, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν Facebook, το 30% διαθέτει λογαριασμό στο Instagram, 12% χρησιμοποιούν το Linkedin  και 13% χρησιμοποιούν το Twitter.   

Στο διαδίκτυο με smartphones
Με μικρή αύξηση από το 1ο εξάμηνο του 2017, περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν σαν 1η επιλογή για περιήγηση στο διαδίκτυο το smartphone. Πιο αναλυτικά, ποσοστό 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ως πρώτη επιλογή συσκευής για περιήγηση στο διαδίκτυο το smartphone, καταγράφοντας 4% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της έρευνας που αφορούσε το Α’  εξάμηνο του 2017. Ποσοστό 20% δήλωσε ότι μπαίνει στο internet μέσω υπολογιστή, 7% με tablet, ενώ μόλις 0,2% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι περιηγούνται στο διαδίκτυο μέσω smart tv. 

Δεν προτιμούν τα apps! 
Στο μεταξύ, σε μεγάλο ποσοστό, οι συμμετέχοντες στη έρευνα δήλωσαν ότι για αγορά, ενημέρωση / πληροφόρηση και διασκέδαση στο διαδίκτυο προτιμούν τις  ιστοσελίδες των εταιρειών αντί των εφαρμογών (applications) τους. Ειδικότερα, για αγορά στο διαδίκτυο, ποσοστό 50% δήλωσε ότι προτιμά την ιστοσελίδα της εκάστοτε εταιρείας αντί το app. To 54% ανέφερε ότι για ενημέρωση ή πληροφόρηση στο διαδίκτυο επιλέγει ιστοσελίδα αντί εφαρμογή, όπως και για σκοπούς διασκέδασης (μουσική, βίντεο) σε ποσοστό 40%. 

Web banking Vs Mobile banking
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Τράπεζας, από τα δύο self service διαδικτυακά κανάλια, Web και Mobile banking, ψηλότερη χρήση παρουσιάζει το Web banking με 36% σε σχέση με 30% το Mobile banking.

Δειτε Επισης

Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που επιλέγουν οι Κύπριοι-Έρευνα του ΓΕΡΗΕΤ
Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία