Διαμάχη Λευκωσίας - Λεμεσού για την έδρα του Εμπορικού Δικαστηρίου
14:35 - 23 Μαρτίου 2018
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού εκφράζει τη μεγάλη του έκπληξη για χθεσινή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λευκωσίας με την οποία ασκείται κριτική στην, ήδη ληφθείσα, κυβερνητική απόφαση σύστασης Εμπορικού Δικαστηρίου με έδρα τη Λεμεσό, όπως και για το υπονοούμενο, στην ίδια ανακοίνωση, ότι και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας θα ήταν προτιμότερο να βρίσκεται στη Λευκωσία.
Σε σχέση με τα πιο πάνω, το ΕΒΕ Λεμεσού επιθυμεί να επισημάνει τα εξής:
1. «Είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι το Εμπορικό Δικαστήριο θα μετακινηθεί από τη Λευκωσία στη Λεμεσό. Δεν τίθεται θέμα μετακίνησης για κάτι που τώρα θα συσταθεί. Η δε απόφαση να εδρεύει στη Λεμεσό υπήρξε προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης στη βάση των αναγκών που το συγκεκριμένο δικαστήριο καλείται να εξυπηρετήσει, δηλαδή υποθέσεις εμπορικών διαφορών που αναφέρονται σε ποσά πέραν των €2 εκατ.», αναφέρει το Επιμελητήριο Λεμεσού. Σημειώνει ακόμα ότι τέτοιου μεγέθους υποθέσεις αφορούν σχεδόν αποκλειστικά μεγάλες, διεθνούς εμβέλειας επιχειρήσεις οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δραστηριοποιούνται στην ή από τη Λεμεσό.
2. «Είναι ακριβώς με αυτό το ίδιο σωστό σκεπτικό που το Υφυπουργείο Ναυτιλίας συστάθηκε στη Λεμεσό, έδρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη βιομηχανία της ναυτιλίας και πλοιοδιαχείρισης», τονίζει το ΕΒΕΛ.
3. «Είναι και πάλι με το ίδιο σωστό σκεπτικό που, προ της Τουρκικής εισβολής του 1974, έδρα της Αρχής Λιμένων Κύπρου ήταν το λιμάνι της Αμμοχώστου, αφού ακριβώς εκεί βρισκόταν το κύριο αντικείμενο απασχόλησης της», αναφέρει το Επιμελητήριο Λεμεσού. «Το ότι, μετά την απώλεια του λιμανιού της Αμμοχώστου, έγινε η λανθασμένη επιλογή η Αρχή Λιμένων να εδρεύει στη Λευκωσία αντί στο λιμάνι της Λεμεσού, είναι κάτι που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί καθημερινά τις επιχειρήσεις-χρήστες του λιμανιού και τη λιμενική βιομηχανία γενικότερα», επισημαίνει σχετικά.
Καταληκτικά, σημειώνεται ότι το ΕΒΕ Λεμεσού συμφωνεί και επαυξάνει ότι η Λευκωσία μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ως διοικητικό κέντρο, όπως και οι άλλες πόλεις και επαρχίες να στηριχθούν για να αναδείξουν και αξιοποιήσουν στο έπακρο τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. «Αυτό βεβαίως πάντοτε με αντικειμενικά κριτήρια και με γνώμονα αυτό που καλύτερα εξυπηρετεί συνολικά την οικονομία του τόπου μας», τονίζει το Επιμελητήριο Λεμεσού.