O Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς στη Διεθνή Επιτροπή Βιοηθικής της UNESCO

Εξαιρετικά τιμητική διάκριση για τον ίδιο και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ο διορισμός του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, Αντιπρύτανη Έρευνας και  Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στη με μεγάλο κύρος θέση του μέλους της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής (IBC) της UNESCO. Η διάρκεια της θητείας είναι τετραετής (2018-2021), ενώ η επιλογή και ο διορισμός του Καθηγητή Φελλά έγιναν από την Audrey Aroulay (Γαλλία), Γενική Διευθύντρια της UNESCO. 

Είναι η πρώτη φορά που Κύπριος επιλέγεται ως μέλος αυτής της Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 1993, ενώ κύριο μέλημα της έχει την ανάδειξη και ενίσχυση του δεσμού ανάμεσα στις βιολογικές και τεχνολογικές εφαρμογές με τις κοινωνικές και ηθικές αξίες που διέπουν την κοινωνία, το διεθνές δίκαιο και τα δίκαια των διαφόρων κρατών.

Επίσης, η Διεθνής Επιτροπή Βιοηθικής της UNESCO παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις στη Βιοηθική, δηλαδή την πρόοδο στη Βιολογία, τη Γενετική και τη Τεχνολογία. Τις επεξεργάζεται με γνώμονα τις ηθικές και νομικές τους προεκτάσεις.

Ο Καθηγητής Φελλάς, επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, εξειδικεύεται στην κοινωνιολογία της υγείας, έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος επιστημονικές δημοσιεύσεις πάνω σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, ανάμεσα σε εθνικές μειονότητες, ασθένειες HIV/AIDS, κλπ.

«Ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Βιοηθικής της UNESCO θα έχω την ευκαιρία να συμβάλω στην προώθηση και την εφαρμογή των αρχών της Βιοηθικής, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της Κύπρου ως αξιόπιστου και υπεύθυνου εταίρου πάνω σε ζητήματα όπως είναι η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας στον τομέα της Βιολογίας, της Γενετικής και της Ιατρικής», υπέδειξε ο Καθηγητής Φελλάς.

Δειτε Επισης

Ντέμης Χασάμπης: Ο Κύπριος που κατέκτησε το Νόμπελ και την κορυφή της τεχνητής νοημοσύνης
Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Frederick ο διακεκριμένος Καθηγητής Jeffrey Sachs
Tariff(α)s εκ πεποιθήσεως…Η φιλοσοφία και κοινωνικοοικονομική θεώρηση πίσω από το φορολογικό κρεσέντο του Τραμπ
Τιμητική διάκριση στην Ελλάδα για τον Ε/κ επιχειρηματία και συγγραφέα Δρ. Δημήτριο Ζάμπογλου
Η Χριστίνα Πέτρου εκπροσωπεί την Κύπρο στη Milan Design Week
ΤΕΠΑΚ: Βράβευση ερευνήτριας Δρ. Πηνελόπης Κωνσταντίνου στα Βραβεία Έρευνας του ΙδΕΚ
Theo Paphitis: Το success story, το Dragon’s Den και η κατάκτηση της κορυφής του λιανεμπορίου
Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ISHCCO-Τιμή για το ΕΤΕΚ
Ο Χάρης Χατζησάββας COO της Astras Group of Companies και Astras Oncology Network
Global Leader ο Δημήτρης Σκουρίδης-Ανάμεσα στους κορυφαίους 100 διεθνείς ηγέτες για το έτος 2025