61η η Κύπρος στην έκθεση για την ευτυχία στον κόσμο
16:14 - 20 Μαρτίου 2018
Η Κύπρος βρίσκεται στην 61η θέση της Έκθεσης του 2018 για την ευτυχία στον κόσμο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας, που τιμάται στις 20 Μαρτίου.
Σε γραπτή ανακοίνωση των Κέντρων Πρόληψης «Μεσόγειος» αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα για την Παγκόσμια Κατάσταση της Ευτυχίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχουν και λεπτομερή στοιχεία για την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας «καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και από τότε τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και στην ευημερία όλων των εθνών».
Προστίθεται ότι «η Παγκόσμια Έρευνα και η Εκθεση για την ευτυχία στον κόσμο πραγματοποιούνται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2012 και τα κυριότερα κριτήρια για τον καθορισμό του όρου «ευτυχία» είναι το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, οι χρονολογικές σειρές του υγιούς προσδόκιμου ζωής, η κοινωνική υποστήριξη, η ελευθερία να κάνει κάποιος επιλογές ζωής, η γενναιοδωρία και οι αντιλήψεις για την ύπαρξη διαφθοράς».
Η Φινλανδία κατετάγη στην πρώτη θέση της έκθεσης του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία για το 2018, ενώ ακολουθούν η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία και η Αυστραλία. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη 18η θέση στον κατάλογο και ακολουθούν η Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην έρευνα για την ευτυχία οι διοργανωτές της από το 2013 περιλαμβάνουν τις κατεχόμενες περιοχές ξεχωριστά από την Κύπρο, με την ονομασία «Βόρεια Κύπρος» και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ξεχωριστά. Το 2012 η Κύπρος βρισκόταν στην 35η θέση από τις 150 χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «στην ετήσια Έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία κατείχε την 34η θέση από τις 156 χώρες που συμμετείχαν και οι κατεχόμενες περιοχές την 67η θέση. Το 2017 οι κατεχόμενες περιοχές καταλάμβαναν την 61η θέση στον κατάλογο και η Κυπριακή Δημοκρατία την 65η θέση, ενώ για το 2018 τα κατεχόμενα κατέλαβαν την 58η θέση και η Κυπριακή Δημοκρατία την 61η θέση».
Σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ αναφέρεται ότι στα κατεχόμενα «το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρουσιάζεται να είναι πιο χαμηλό από τις ελεύθερες περιοχές. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, η διαφορά που τοποθετεί τα κατεχόμενα λίγο πιο μπροστά στον κατάλογο, είναι το προσδόκιμο έτος υγιούς ζωής, που παρουσιάζεται να είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές».
Οι κατεχόμενες περιοχές, προστίθεται στην Εκθεση, «βρίσκονται πιο μπροστά από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στο κριτήριο για την «ελευθερία να κάνει επιλογές στην ζωή». Ωστόσο οι ελεύθερες περιοχές παρουσιάζουν περισσότερες μονάδες στη γενναιοδωρία από τα κατεχόμενα στα οποία τα ποσοστά διαφθοράς φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ακόμα «η Κύπρος παρουσιάζεται ως μία οντότητα στο τμήμα της Εκθεσης που αφορά τη μείωση των ποσοστών ευτυχίας και κατατάσσεται στην 12η θέση, σε σύγκριση με την 16η θέση που κατείχε πέρσι. Στον κατάλογο μείωσης των ποσοστών ευτυχίας στις πρώτες έντεκα θέσεις βρίσκονται η Βενεζουέλα, το Μαλάουι, η Συρία, η Υεμένη, η Ουκρανία, το Τουρκμενιστάν, η Μποτσουάνα, η Μαδαγασκάρη, η Αλβανία, η Ρουάντα και το Μπουρούντι», ενώ μετά την Κύπρο βρίσκονται «η Λιβερία, η Ινδία και το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από την 3η θέση που κατείχε πέρσι στην 23η θέση το 2018».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ