Υπηρεσία διασύνδεσης και στήριξης της μαθητείας στην Κύπρο
17:10 - 20 Μαρτίου 2018
Η επίσημη παρουσίαση της Υπηρεσίας Διασύνδεσης και Στήριξης της Μαθητείας στην Κύπρο (ΥδΣΜΑ) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Εθνικούς Εταίρους του Ευρωπαϊκού Έργου AppHelp4SMEs (ΕΒΕ Πάφου, ΕΒΕ Λεμεσού, ΠΟΒΕΚ, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και Intercollege) στο ΕΒΕ Λεμεσού.
Η Υπηρεσία δημιουργήθηκε με σκοπό την καθοδήγηση και πρακτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων Μαθητείας. Η στήριξη του θεσμού της Μαθητείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώτο εξάμηνο 2018).
Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Δρ. Ηλίας Μαρκάτζιης, Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ο Δρ. Μαρκάτζιης τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του Συστήματος Μαθητείας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις εργασιακές ανάγκες του 21ου αιώνα και να τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με καταρτισμένους επαγγελματίες. Επίσης, επισήμανε την αδήριτη ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στους σχολικούς φορείς, τους εργοδότες και την ίδια την οικογένεια για την πιο αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του αναδιαμορφωμένου Συστήματος Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΜΕΕΚ).
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Χρήστος Αναστασιάδης, Γραμματέας/Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη δόμησης ενός Συστήματος Μαθητείας απαλλαγμένου από τις αδυναμίες του παρελθόντος με την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας μέσω της παροχής κινήτρων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Την αποφασιστική σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας της Μαθητείας για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και τη συνολική προσπάθεια της ΕΕ για δημιουργία ποιοτικών θέσεων μαθητείας και στήριξη των εθνικών συστημάτων, ανέλυσε η εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), κα Irina Jemeljanova.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των Επιμελητηρίων Πάφου, Λεμεσού και της ΠΟΒΕΚ, εκπρόσωποι των ΜμΕ της Κύπρου καθώς και μαθητευόμενοι. Μετά την εκδήλωση, ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Διασύνδεσης και Στήριξης της Μαθητείας από τα Επιμελητήρια Λεμεσού, Πάφου και την ΠΟΒΕΚ, συνομίλησαν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και άλλους ενδιαφερόμενους.