Powered by

Στα σκαριά πανευρωπαϊκό όργανο προστασίας δανειοληπτών

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αποτελούν μια ανοιχτή πληγή για κάθε οικονομία. Ιδιαίτερα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που σύμφωνα με πρόσφατες αξιολογήσεις διεθνών οίκων θεωρούνται ότι διαθέτουν τα πιο εύθραυστα τραπεζικά συστήματα στην Ευρωζώνη, οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα για τις εθνικές οικονομίες οφείλονται στο υψηλό ποσοστό των ΜΕΔ.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, κατά την ομιλία του στη «Συνάντηση με τον πολίτη», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση, η οποία είχε στόχο να παρουσιάσει στους δανειολήπτες τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μέτρων τα οποία λαμβάνονται εναντίον τους από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ, παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών Ελλάδος, Ευάγγελος Κρητικός, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, κι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καρροτσάκης.

Διαβάστε ακόμα: Πρόταση νόμου για προστασία των δανειοληπτών, υγειών δανείων
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής του μνημονίου αδελφοποίησης, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο φορέων στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο Ευάγγελος Κρητικός αποκάλυψε ότι οι δύο φορείς έχουν ήδη καταρτίσει από κοινού οδικό χάρτη για την επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και της μάστιγας των εκποιήσεων.

Ο κ. Κρητικός επισήμανε ότι ο οδικός χάρτης προβλέπει τη σύσταση Επιστημονικού Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν 40 νομικοί και οικονομολόγοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενημέρωση του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και των διοικητικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο συναντήσεων που θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει κοινή αντιπροσωπεία των δύο φορέων, με επιστέγασμα τη δημιουργία Πανευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμων Προστασίας Δανειοληπτών, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα: Limassol Del Mar: Κοινοπραξία κολοσσών αναλαμβάνει την ανέγερση
 
Όπως αναφέρθηκε από τους επικεφαλής των δύο φορέων προστασίας δανειοληπτών, στο πανευρωπαϊκό όργανο έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς από αρκετές χώρες εντός κι εκτός Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Σερβία κλπ). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η ίδρυση και λειτουργία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμων Προστασίας Δανειοληπτών θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και θα παρουσιαστεί επισήμως σε Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες η οποία θα συνοδευτεί από σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο Γιούνκερ και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με την ίδρυση της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Συνδέσμων Προστασίας Δανειοληπτών και της εγκατάστασής της στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ισόβαρο απέναντι στο λόμπι των funds, των distress funds και του τραπεζικού κεφαλαίου», τόνισε ο Ευάγγελος Κρητικός, «ώστε οι αποφάσεις πλέον να λαμβάνονται σε μια ισότιμη βάση για όλους».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο οποίος κατηγόρησε την Εποπτική Αρχή ότι απέτυχε να επιβάλλει την απαιτούμενη συμμόρφωση προς την οδηγία της για επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μέσω ορθολογιστικών προσεγγίσεων, με αποτέλεσμα σήμερα «το 50% του αποθέματος των ΜΕΔ, που κουβαλά στους ώμους του το τραπεζικό μας σύστημα, η οικονομία και η κοινωνία μας, να μην επιδέχεται αναδιάρθρωσης», με αναπόφευκτη συνέπεια να οδηγούνται στα δικαστήρια και σε συνεπαγόμενες εκποιήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Λοϊζίδου: Νόμιμη η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων σε διαχειριστές ΜΕΔ
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την ομιλία του κι ο Γιώργος Καρροτσάκης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας. Ο κ. Καρροτσάκης σημείωσε ότι οι κακές πρακτικές του παρελθόντος οδήγησαν στις τραγικές συνέπειες της κρίσης και της κατάρρευσης της οικονομίας μας. Αποκάλυψε, δε, ότι στη βάση της τροποποίησης του Πτωχευτικού Δικαίου το 2015, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας στους πτωχεύσαντες, μέχρι σήμερα έχουν απαλλαγεί από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας περίπου 9.000 από 9.500 πτωχεύσαντες, οι μισοί εκ των οποίων ήταν εγγυητές σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με καταιγισμό ερωτήσεων, που απηύθυναν προς το πάνελ των ομιλητών δεκάδες πολίτες, με τις κυριότερες να εστιάζονται στους τρόπους άμυνας των  δανειοληπτών οι οποίοι έχουν λάβει από τις τράπεζες επιστολές τύπου Θ, Ι και ΙΑ, αλλά κι έναντι των καταχρηστικών όρων που τα περισσότερα ΑΠΙ έχουν φορτώσει τα δάνεια που συνάφθηκαν ως επί το πλείστον την περίοδο 2008-2013.
 
Διαβάστε ακόμα: Ο χάρτης των ΜΕΔ στην Ευρώπη

Δειτε Επισης

Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες