Η επιστήμη συμπεριφοράς λύση για τα ΜΕΔ;
07:44 - 19 Μαρτίου 2018
Οι πληροφορίες και εφαρμογές της τελευταίας τάσης στα οικονομικά ζητήματα, της επιστήμης συμπεριφοράς, βρίσκεται στο επίκεντρο των καινοτόμων πολιτικών αρκετών χωρών.
Το νέο αυτό εργαλείο δύναται να συμβάλει στην αντιμετώπιση δύσκολων πολιτικών ζητημάτων στην Κύπρο, όπως η φορολογική συμμόρφωση και τα κόκκινα δάνεια.
Σε παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, θα αναλυθεί η επιστήμη συμπεριφοράς, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πολιτικής και της λήψης αποφάσεων.
Διαβάστε ακόμα: ΜΕΔ: Εξωδικαστικές διαδικασίες και δευτερογενή αγορά
Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων LSE Κύπρου (LSE Alumni Association Cyprus), θα πραγματοποιηθεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη παρουσίαση από τη Μονάδα Nudge (BIT, Behavioral Insights Unit), η οποία έχει επιμεληθεί ένα αξιόλογο έργο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 135 τέτοιου είδους οργανισμούς ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της επιστήμης της συμπεριφοράς στις πολιτικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Richard Thaler, βραβευμένος με Νόμπελ στα Οικονομικά το 2017 για τη συμβολή του στη συμπεριφορική οικονομία, έχει συμβάλει στην καθιέρωση της Behavioral Insights (BIT), του Ηνωμένου Βασιλείου, του πρώτου κυβερνητικού θεσμού στον κόσμο, αφιερωμένου στην εφαρμογή της συγκεκριμένης επιστήμης στην πολιτική.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Παντελής Σολωμού, ανώτερος σύμβουλος του BIT, θα αναλύσει το πώς εφαρμόστηκε με επιτυχία αυτή η προσέγγιση σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ο κ. Σολωμού, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο τα νέα αυτά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση δύσκολων πολιτικών ζητημάτων στην Κύπρο, όπως η φορολογική συμμόρφωση, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα τροχαία ατυχήματα.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.