S&P: Η ώρα της κρίσης για την κυπριακή οικονομία
13:20 - 16 Μαρτίου 2018
Με ενδιαφέρον αναμένεται κατά πόσον ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor`s θα επαναφέρει την Παρασκευή το βράδυ την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική κατηγορία, περίπου έξι χρόνια μετά που ο ίδιος οίκος την υποβάθμισε στην κατηγορία «σκουπίδια».
Ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του αργά απόψε.
Ο S&P είναι ο μόνος από τους μεγάλους διεθνής οίκους που διατηρεί την Κύπρο μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία, σε αντίθεση με τον οίκο Fitch που την διατηρεί δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία και τους οίκους Moody`s και DBRS που την διατηρούν τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.
Οι S&P`s ήταν ο πρώτος οίκος που υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία junk (σκουπίδια), τον Ιανουάριο του 2012.
Στις 17 Μαρτίου του 2017, ο Standard & Poor`s είχε αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «ΒΒ+», από «ΒΒ» με σταθερή προοπτική. Ωστόσο, στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο διεθνής οίκος είχε επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, στο BB+ αναθεωρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας από σταθερές σε θετικές.
Η αναβάθμιση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας σε θετικές, όπως είχε αναφέρει τότε ο οίκος, σημαίνει πως πιθανό να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στους επόμενους 12 μήνες, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Ο οίκος είχε ανακοινώσει τότε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν η κυπριακή οικονομία συνεχίσει να ανακάμπτει σε επίπεδα προ της κρίσης και η δημοσιονομική πολιτική παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή, θέτοντας σε καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ. Επίσης σε περίπτωση που οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες της ευρωζώνης, με τη σημαντικής μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) και επιπλέον μειώσεις στα επιτόκια.
Τότε, σε γραπτή δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε την αναβάθμιση των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας ως θετική ένδειξη προς της διεθνή επενδυτική κοινότητα που στηρίζει την προσπάθεια για εδραίωση της εμπιστοσύνης και της αναπτυξιακής προοπτικής και τόνιζε παράλληλα ότι η μεταβολή του ορίζοντα από σταθερό σε θετικό είναι το τελευταίο βήμα πριν από την επάνοδο της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.
«Πρόκειται για θετική ένδειξη προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα που στηρίζει την προσπάθεια για εδραίωση της εμπιστοσύνης και της αναπτυξιακής προοπτικής. Με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, μένοντας μακριά από τις πρακτικές που μας είχαν οδηγήσεις στις υποβαθμίσεις και στον εκτροχιασμό,” σημείωνε ο Υπουργός.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ