ΚΤ: Η μείωση των ΜΕΔ παραμένει πρωταρχικός στόχος

Η μείωσή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), τα τελευταία τρία χρόνια, δεν ήταν η στοχευμένη, τόνισε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υπογραμμίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι η περαιτέρω μείωσή τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο.
 
Από την άλλη, ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής, Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ Γιάγκος Δημητρίου τόνισε η επίσπευση της μείωσης των ΜΕΔ συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, ενώ και η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να είναι ευνοϊκή προς τον σκοπό αυτό.
 
Σε χαιρετισμό της στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το Χρηματοοικονομικό Σύστημα της Κύπρου: Προκλήσεις και Προοπτικές», η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Διοικητού της ΚΤΚ και διοργάνωσε η Ένωση Οικονομολόγων Κύπρου (ΕΟΚ), η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι «η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η άμεση αναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αποφασιστική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση τους αποφέρει σημαντικά οφέλη, αφού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία και θωράκιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».
 
Η κ. Γιωρκάτζη διαβεβαίωσε ότι η ΚΤΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε η εμπιστοσύνη στο σύστημα να μη διασαλευτεί και σημείωσε ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων.
 
Είπε ότι «πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν μετά την οικονομική κρίση του 2013, αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχει υπάρξει και σημαντική πρόοδος».
  
Η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους.
 
Πρόσθεσε ότι η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, είναι απειλή για την ευημερία των πολιτών.
 
Εξάλλου, σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής, Διεύθυνσης Εποπτείας της ΚΤΚ Γιάγκος Δημητρίου τόνισε πως «αναμένεται ότι θα συνεχίσει η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, αφού παρατηρείται μία συνεχής προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα για απομόχλευση του χρέους του, ενώ η επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ που αποτελούν σημαντικό μέρος του εν λόγω ιδιωτικού χρέους είναι μονόδρομος».
 
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, «προσπάθεια της ΚΤΚ είναι να πιέσει προς επίσπευση της διαδικασίας» μείωσης των ΜΕΔ.
 
«Η ταχύτερη αποκλιμάκωση των ΜΕΔ, η παροχή νέων χρηματοδοτήσεων στη βάση ορθολογιστικών κριτηρίων χωρίς χαλαρώσεις λόγω της αυξανόμενης ρευστότητας του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, καθώς και τυχόν συγχωνεύσεις τραπεζών για ενίσχυση των επιχειρηματικών μοντέλων, αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της θετικής εικόνας που παρουσιάζεται», τόνισε και υπογράμμισε ότι «το σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι κατάλληλο για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται».
 
Ανέφερε ότι «η ΚΤΚ θεωρεί ότι το σημερινό ύψος των ΜΕΔ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τραπεζών αφού μειώνει την κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα καταναλώνει σημαντικό ποσό του κεφαλαίου τους και πολλούς πόρους τόσο προσωπικό όσο και συστήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες».
 
Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι ως αποτέλεσμα του πιο πάνω «η συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού είναι περιορισμένη και συνεπώς η ΚΤΚ κρίνει ότι η επίσπευση της μείωσης των ΜΕΔ συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, ενώ και η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να είναι ευνοϊκή προς τον σκοπό αυτό».
 
Αναφέροντας ότι οι ΜΕΔ στο τέλος του 2017 ανέρχονταν σε περίπου 20 δις. ευρώ σε σύγκριση με 27 δις. ευρώ στο τέλος του 2014 και 24 δις. ευρώ στο τέλος του 2016, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η μείωση των ΜΕΔ «αν και αξιόλογη πρέπει να επιταχυνθεί».
 
Ανέφερε επίσης ότι «γεγονός είναι πως ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και αυτό ίσως να αποτελεί μία ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΔ που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής είναι το πιο δύσκολο για επίλυση μόνο μέσω των αναδιαρθρώσεων».
 
Τόσο τα τραπεζικά ιδρύματα όσο και οι δανειολήπτες θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο γενναίες και αποφασιστικές λύσεις με τη ζημιά να κατανέμεται και στα δύο μέρη εκεί που δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος, υπογράμμισε και σημείωσε ότι «η χρονική καθυστέρηση επίλυση του προβλήματος είναι εις βάρος και των δύο μερών».
 
«Η εξεύρεση του τρόπου αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση των ίδιων των τραπεζών», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ΚΤΚ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θέτουν στόχους και παρέχουν καθοδήγηση προς τον σκοπό αυτό αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν λύσεις» .
 
Ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μετά την κορύφωση της κρίσης το 2013 έχει σμικρύνει σημαντικότατα και σημείωσε ότι σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 13 πιστωτικά ιδρύματα εγγεγραμμένα ως κυπριακές εταιρείες, 21 υποκαταστήματα και 2 γραφεία αντιπροσωπειών, ενώ το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, περιλαμβανομένου των εργασιών στο εξωτερικό ήταν στο τέλος του 2012 γύρω στα 123 δισεκατομμύρια ευρώ και στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2017 ήταν 67 δισ. ευρώ.
 
Είπε ακόμη πως αυτά τα 67 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν ακόμη το 350% του κυπριακού ΑΕΠ, ποσοστό που συνεχίζει να είναι αρκετά υψηλό.
 
Ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκτίμηση της ΚΤΚ είναι πως το νέο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε μετά το 2013 (εκποιήσεις, Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, πώληση δανείων) έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστο και πρόσθεσε ότι η ΚΤΚ έχει κάνει μελέτη και ετοίμασε έκθεση η οποία κοινοποιήθηκε στους άμεσα εμπλεκόμενους και στην οποία καταγράφονται τόσο οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου όσο και άλλα εμπόδια στην ταχεία επίλυση των ΜΕΔ με έμφαση στα δάνεια που έχουν τερματιστεί.
 
Σημείωσε ότι η έκθεση καταγράφει εισηγήσεις για τροποποιήσεις νομοθεσιών όπου οι υφιστάμενες πρόνοιες φαίνεται να εμποδίζουν τη σωστή, άμεση και πλήρη εφαρμογή των νόμων.
 
Αναφορικά με τις πωλήσεις δανείων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην ΚΤΚ ένας πολύ περιορισμένος αριθμός αιτήσεων για άδεια αγοράς δανειακών χαρτοφυλακίων και εξετάζονται, προσθέτοντας ότι η κοινή πλατφόρμα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα μπορούσαν οι τράπεζες να εξετάσουν και αν κρίνουν ότι θα είναι αποτελεσματικό να προχωρήσουν στην εφαρμογή του, ενώ μια άλλη λύση είναι η δημιουργία εταιρείας ή εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανδρέας Μιχαλιάς: Τα επαγγελματικά ταμεία προνοίας είναι απαραίτητα για επαρκή εισοδήματα στη συνταξιοδότηση
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Έτσι θα μοιάζει το The Landmark Nicosia-Το πρώτο Μarriott Autograph Collection ξενοδοχείο της Κύπρου
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών στο έτοιμο σκυρόδεμα οι συντεχνίες-Αισοδοξία για τα ξενοδοχεία
Σε πλήρη εξέλιξη η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική-Ενθαρρυντικό το ενδιάφερον των developers για το Build to Rent
Νέα μηνύματα στους απεργούς από τον…Λόφο-«Οι πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων»
Ψήφος εμπιστοσύνης και από Fitch στην κυπριακή οικονομία-«Πιο αξιόπιστη για τους επενδυτές η χώρα μας»
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας