Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις μας

Προφανώς είναι πολλοί οι λόγοι που καθοδηγούν τις επιλογές των πολιτών σε κάθε εκλογική διαδικασία. Η επανεκλογή, όμως, του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στην αντίληψη ότι έτσι διασφαλίζονται η οικονομική σταθερότητα, η ασφάλεια και η θετική προοπτική. Ήταν, δηλαδή, συνδυασμός της έγνοιας να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και της ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν, πράγματι, να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
 
Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι πως η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας μας δεν διασφαλίζονται ούτε με την αδράνεια ούτε με τη δογματική άρνηση, αλλά ούτε και με τον λαϊκίστικο χειρισμό της κοινής γνώμης. Γιατί άλλο η σταθερότητα και άλλο η στασιμότητα.
 
Κατ’ ακρίβεια, οι προσεγγίσεις που επιχειρούν να αφήσουν τα πράγματα ως έχουν, μέσα από την αποστροφή στο όποιο πολιτικό κόστος, είναι αυτές που μπορούν να θέσουν τα πάντα σε κίνδυνο. Αυτό ισχύει στην οικονομία και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Ισχύει όμως και στην εξωτερική πολιτική και στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.
 
Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να παίζουμε πολιτικά παιγνίδια με τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος. Ούτε και μπορούμε να θεωρούμε ότι στην Κύπρο δεν θα ισχύουν οι κανόνες της κοινής λογικής, αλλά και οι βασικοί κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα, σε σχέση με την επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου. Η Κύπρος μετέχει στην Τραπεζική Ένωση, η οποία πέρα από την ισχυρή διασφάλιση που προσφέρει, συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Εάν αυτές δεν τηρηθούν, θα υπάρχει αποσταθεροποίηση και κόστος.
 
Δεν πρέπει να πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από το Μνημόνιο και να θεωρήσουμε ότι οι δομές και οι διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας μας είναι τέτοιες που, χωρίς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφερθώ στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη δικαιοσύνη και στη δημόσια εκπαίδευση.
 
Ούτε και μπορεί να συνεχίσουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί σε σχέση με οργανισμούς του δημοσίου. Η σχετικά καλή εικόνα της Cyta, για παράδειγμα, δεν πρέπει να αποκρύψει το γεγονός της σταθερής απώλειας μεριδίου αγοράς ή να αναιρέσει την ανάγκη προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη - επενδυτή.
 
Για όλα αυτά, η κύρια ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση. Καθοριστική είναι, όμως, και η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όσων έχουν ρόλο και συμμετοχή στα κοινά.
 
Και βεβαίως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η διατήρηση του στάτους κβο στο Κυπριακό δεν είναι πλέον επιλογή. Εάν θέλουμε πράγματι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την θετική προοπτική της πατρίδας μας, θα πρέπει να λάβουμε δύσκολες αλλά εθνικά ωφέλιμες αποφάσεις.

Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Guest Editorial στο περιοδικό IN Business Μαρτίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα
 

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;