ΕΤΕΚ: Λήψη άμεσων μέτρων για τις πλημμύρες
15:02 - 01 Μαρτίου 2018
Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στη Λεμεσό, αλλά και σειρά άλλων αντίστοιχων φαινομένων της τελευταίας διετίας με γνωστά τα τραγικά τους αποτελέσματα, το ΕΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να αποφύγουμε πυροσβεστικές παρεμβάσεις στο μέλλον. Η λήψη προληπτικών μέτρων πρέπει να βασίζεται στην ανάλυση σεναρίων με αναφορά στη διαφορετική αιτιολογία και τα ειδικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής πλημμύρας, αναφέρει το Επιμελητήριο.
«Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος και εκείνος με τις σοβαρότερες επιπτώσεις είναι η πλημμύρα που δημιουργείται από χείμαρρους που έρχονται από περιοχές εκτός αστικής ανάπτυξης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ, προσθέτοντας ότι «τα νερά που διαπερνούν τις αστικές περιοχές αποκτούν μεγάλο όγκο και ταχύτητα εξαιτίας της παρεμπόδισης της ελεύθερης ροής του νερού, λόγω επεμβάσεων σε κοίτες ποταμών και του μπαζώματος χειμάρρων».
Για την αντιμετώπιση αυτού του σεναρίου, θα πρέπει, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και έργα διοχέτευσης της πλημμύρας, ειδικότερα στις περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σύμφωνα με μελέτες του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Κρίσιμη είναι και η προστασία της διόδου του νερού από παράνομες αναπτύξεις, καθώς και η λήψη αυστηρών διορθωτικών μέτρων για υφιστάμενες προβληματικές κατασκευές.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο δεύτερος κίνδυνος για πλημμύρα, που αφορά και την πρόσφατη περίπτωση της Λεμεσού, είναι η συσσώρευση νερών λόγω έντονης βροχόπτωσης εντός αστικής περιοχής. «Σε αυτή την περίπτωση ως αποτρεπτικό μέτρο θα πρέπει, κατά πρώτον να μειωθεί ο όγκος νερού προς αποχέτευση μέσω του περιορισμού των σφραγισμένων επιφανειών στις ιδιωτικές αναπτύξεις, και κατά δεύτερον να συμπληρωθούν οι αναγκαίες αποχετευτικές υποδομές, να διορθωθούν οι κακοτεχνίες, εφόσον και όπου υπάρχουν και να συντηρούνται σωστά οι υφιστάμενες», τονίζει το Επιμελητήριο.
Σημειώνεται πως το ποσοστό σφράγισης εδάφους στην Κύπρο, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι από τα υψηλότερα κατά κεφαλή στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, για το θέμα έχει ήδη ετοιμαστεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προσχέδιο Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία εκκρεμεί εδώ και καιρό και είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί άμεσα.
«Τα αίτια των πλημμυρών είναι σίγουρα πολυπαραγοντικά, όμως είναι αδιαμφισβήτητο πως κοινός τους παρανομαστής παραμένει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και υλοποιούμε την ‘ανάπτυξη’, αγνοώντας – πολλές φορές προκλητικά - τις μη αναστρέψιμες αρνητικές της επιπτώσεις στο περιβάλλον», επισημαίνει το Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η αλλαγή νοοτροπίας πολιτών και αρμόδιων αρχών για τα θέματα αυτά αποτελεί μονόδρομο.
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε το βαθμό στον οποίο η προστασία του περιβάλλοντος ταυτίζεται με την προστασία του ανθρώπου και της ποιότητας ζωής του, και να δράσουμε ανάλογα», αναφέρει καταληκτικά το ΕΤΕΚ.