Έρχεται shutdown στο ομοσπονδιακό κράτος, «ξεπούλημα» στη Wall Street

Η αμερικανική Γερουσία διέκοψε το βράδυ της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου τις εργασίες της ως τις 00:01 της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου (07:01 ώρα Κύπρου), χωρίς να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τρέχουσες πιστώσεις για τη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους εκπνέουν τα μεσάνυχτα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σίγουρο πως θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, για κάποιο, ακόμη απροσδιόριστο, χρονικό διάστημα. Ο φιλελεύθερος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, που θεωρείται "γεράκι" στα δημοσιονομικά θέματα, καθυστέρησε τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού μεταξύ των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών για τη χρηματοδότηση του κράτους την επόμενη διετία, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Ακόμη και στην περίπτωση που η Γερουσία εγκρίνει ένα σχέδιο νόμου μετά τα μεσάνυχτα, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί κατόπιν αυτολεξεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να το υπογράψει και να το μετατρέψει σε νόμο του κράτους.

Μαύρη μέρα στη Wall Street 
Μέρα «ξεπουλήματος» η Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, στέλνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες κάτω του ψυχολογικού ορίου του -10% από το υψηλότερο σημείο τους, γεγονός που επίσημα βάζει τις χρηματαγορές σε περίοδο διόρθωσης. Μία πτώση κάτω του 20% σημαίνει ότι η χρηματαγορά βρίσκεται σε πορεία ύφεσης (bear markets).

Ενώ όλη την Πέμπτη οι χρηματαγορές κινούνταν νευρικά και με αρνητικό πρόσημο, την τελευταία μισή ώρα της χρηματιστηριακής μέρας άρχισε το «ξεπούλημα» των μετοχών, με αποτέλεσμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones να χάσει 500 μονάδες, ή απώλεια 1,032,89 μονάδων για την ημέρα (-4,15%),  στις 23.860,46 μονάδες. Στο -3,75% οι απώλειες του Standard and Poor`s 500 (πτώση 100,66 μονάδων, στις 2.581 μονάδες), ενώ ο δείκτης Nasdaq απώλεσε  274,82 μονάδες (-3,9%) για να κλείσει στις 6.777,16 μονάδες.

Βασικός λόγος της αρνητικής διάθεσης των επενδυτών ήταν οι φόβοι ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη. Την αρχή έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας, με δηλώσεις στελεχών ότι πιθανόν να αυξήσει νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι αρχικά προέβλεπαν τα επιτόκια. Στις ΗΠΑ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου πλησίασαν το 3%, για να πέσουν αργότερα στο 2,83%, το υψηλότερο στα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ποσοστό απόδοσης 3% αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους κινδύνους των μετοχών στρεφόμενοι στα σχετικά ασφαλέστερα ομόλογα.

Αυτό προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν να αυξάνεται ο πληθωρισμός, κάτι που θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, καθιστώντας ακριβότερο το χρήμα και για τις επιχειρήσεις και για τους καταναλωτές.

Αν στις προσεχείς ημέρες συνεχιστεί η πτωτική πορεία των χρηματαγορών, ο φόβος θα έχει ευρύτερη επίδραση στην οικονομία, καθώς οι μεγάλες απώλειες που θα έχουν υποστεί τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών λογαριασμών των πολιτών (401Κ) θα οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης και μείωση της κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βρετανία: Τι «βλέπει» το ΔΝΤ για φόρους και δαπάνες
Ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για τη βρετανική οικονομία-Διπλάσιος της πρόβλεψης των περισσότερων οικονομολόγων
Πάουελ: Η Fed δεν έχει ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια
Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ιπτάμενα ταξί στο Παρίσι
Saudi Aramco: Εισέπραξε $12,35 δισ. από πώληση μετοχών
Winkworth: Μείωση ζήτησης ακριβών ακινήτων από φορολόγηση πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα: Συρρίκνωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο
Νέο καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία-Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις
Η Τουρκία βγαίνει στις αγορές με 8ετές ομόλογο σε δολάριο
Economist: Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου για το 2024