Λακκοτρύπης: Έχουμε σχεδιασμό, προετοιμαζόμαστε για όλα

«Έχουμε και σχεδιασμό και στρατηγική και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» ανέφερε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στο Τρίτο αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης «Calypso 1» και ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες τόνισε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σε μερικές εβδομάδες. Ταυτόχρονα, όμως, είπε ο κ. Λακκοτρύπης «κάνουμε και εμείς τις δικές μας αναλύσεις με τη βοήθεια των Γάλλων συμβούλων μας», σημειώνοντας ότι δεν δέχεται τον ισχυρισμό ότι δεν έχουμε σχεδιασμό. 

Προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια
«Έχουμε και σχεδιασμό και στρατηγική και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα γίνου ακόμη τρεις γεωτρήσεις και θα έχουμε σύντομα μια πληρέστερη εικόνα για τους υδρογονανθρακικούς πόρους που έχει η ΑΟΖ. 

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. «Ανάλογα με τις ποσότητες που έχουμε, τόσο περισσότερες είναι οι επιλογές μας σχετικά με το πού θα διοχετεύσουμε το Φ.Α. Χρειάζεται όμως υπομονή. Σύντομα θα αρχίσουμε και οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10», είπε σχετικά.

Ίδια μορφολογία, όχι ποσότητα με Ζορ
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, «πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι σχετικά με το τι θα προκύψει», ενώ αναφερόμενος για το τεμάχιο Σουπιά, τόνισε ότι τέτοια γεώτρηση υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής ανταμοιβής, δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «όταν αναφερόμαστε στο ότι βρήκαμε τεμάχιο παρόμοιο με το Ζορ, μιλάμε για πανομοιότυπη μορφολογία και δεν σημαίνει ότι υπάρχει η ίδια ποσότητα», τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τις ποσότητες που υπάρχουν στο Ζορ μ’ αυτές που θα βρεθούν στο οικόπεδο Καλυψώ.

Δεν ψάξαμε για πετρέλαιο
Ερωτηθείς σχετικά με έρευνες για πετρέλαιο, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι δεν έγιναν, προσθέτοντας ότι σε όλο το ερευνητικό πρόγραμμα για φέτος θα γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο. «Εξάλλου, το πετρέλαιο δεν το πετυχαίνεις τυχαία, αλλά πρέπει να στοχεύσεις σε συγκεκριμένα σημεία του βυθού», ανέφερε σχετικά.

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδιομορφία σ’ αυτή τη γεώτρηση, όπως εξάλλου και στις άλλες, για παράδειγμα στην περίπτωση του Ονησίφορου, παρόλο που εντοπίστηκε ταμιευτήρας, ήταν πολύ κακής ποιότητας και γι’ αυτό η ποσότητα Φ.Α. ήταν πολύ μικρή», τόνισε ο υπουργός. 

Σε αυτή όμως την περίπτωση, είπε, «βρήκαμε ταμιευτήρα με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά». 

Αναφέρθηκε ακόμα και σε άλλες ιδιομορφίες που χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει remodeling της όλης δομής, προκειμένου να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στο εύρος της ανακάλυψης. 

Μόνιμος trouble-maker της περιοχής η Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πώς θα επηρεαστούν οι γεωτρήσεις από την πολιτική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός ανέφερε ότι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τις γεωτρήσεις ξέρουν πώς να λειτουργήσουν μέσα σε δύσκολα γεωπολιτικά περιβάλλοντα.

«Οι απειλές της Τουρκίας δεν εξέλειψαν ούτε προς τις εταιρίες ούτε προς τις χώρες τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «είναι όμως πολύ σημαντικό να αποφεύγονται αυτές οι εντάσεις, ειδικά μεταξύ των χωρών της περιοχής, προκειμένου οι εταιρίες να νιώθουν ότι λειτουργούν σε ασφαλές περιβάλλον». 

«Ένας μόνιμος trouble-maker της περιοχής είναι η Τουρκία, η οποία τα βάζει με όλους και με όλα. Εμείς πρέπει να προσέχουμε να μην εμπλακούμε σ’ αυτό το παιχνίδι», επεσήμανε καταληκτικά ο κ. Λακκοτρύπης.

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς
Κομισιόν: Χαιρετίζει την προσωρινή πολιτική συμφωνία για παράταση του κανονισμού για αποθήκευση αερίου
ΑΔΜΗΕ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο-Η σύνθεσή του