Ποιος θα αντικαταστήσει τον Χάρη;

Η απόφαση του Χάρη Γεωργιάδη να μην συνεχίσει στη θέση του υπουργού Οικονομικών και η κοινοποίησή της στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την κατ’ ιδίαν συζήτησή τους την Τετάρτη, δημιουργεί ακόμα έναν πονοκέφαλο στον Νίκο Αναστασιάδη και σίγουρα δεν είναι από αυτούς που στο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζονται ευχάριστοι.

 
Μετά από τον Ιωάννη Κασουλίδη και κατά πάσα πιθανότητα τον Γιώργο Παμπορίδη ακόμα ένας από τους επιτυχημένους και αποδεκτούς υπουργούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη, εξέφρασε την πρόθεση του να μην συνεχίσει, τουλάχιστον στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Το έργο του προέδρου για αντικατάσταση του δεν θα είναι δύσκολο μόνο επειδή θα πρέπει να βρει κάποιον που απλώς θα είναι το ίδιο αποδεκτός με τον Χ. Γεωργιάδη αλλά ένα άτομο που θα μπορεί να χειριστεί σημαντικά οικονομικά θέματα που παραμένουν ανοικτά και τα οποία τους επόμενους μήνες θα βρεθούν στο προσκήνιο, τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό.
 
Υπενθυμίζουμε πως ο Γεωργιάδης βρέθηκε στη δύσκολη θέση του υπουργού Οικονομικών τον Απρίλιο του 2013, μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup και την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή. Τότε δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστεψαν πως θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντα που αναλάμβανε, ωστόσο, στην πράξη αποδείχθηκε πως κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, παρόλο που ακόμα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.
 
«Είτε θα είμαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, είτε θα πάω σπίτι μου», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του με αφορμή τη βράβευση του στα IN Business Awards 2017. Δήλωση ενδεικτική του ότι ο υπουργός θέλει να έχει σημαντική εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και γι’ αυτό άλλωστε και στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο εξέτασε και πρότεινε κι άλλα ενδεχόμενα αξιοποίησης του.
 
Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του, το τοπίο είναι θολό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος πιο λογικό είναι να συνεχίσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε πρόσφατα και το οποίο έχει αρκετά ανοικτά ζητήματα. Από το προηγούμενο υπουργικό, ο μόνος που έχει τις τεχνοκρατικές ικανότητες για τη συγκεκριμένη θέση είναι ο Μάριος Δημητριάδης, ωστόσο, μετακίνηση του στο ΥΠΟΙΚ δεν φαντάζει ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η παραμονή του σε υπουργικό θώκο.
 
Το προφίλ του επόμενου υπουργού Οικονομικών θα πρέπει να συνδυάζει τεχνοκρατικές γνώσεις αλλά και πολιτικά χαρίσματα, όπως να αφουγκράζεται όσα πρέπει και να κωφεύει όπου πρέπει. Χάρισμα που σε μεγάλο βαθμό το είχε ο Χάρης Γεωργιάδης κατά την υπουργική του θητεία.
 
Πάντως, μετά την άτυπη επισημοποίηση της μη παραμονής του Γεωργιάδη στη θέση του ΥΠΟΙΚ, εντάθηκε η ονοματολογία και οι… αυτό-προτεινόμενοι για τη θέση.
 

Δειτε Επισης

Πένθος στον Σύλλογο Αισθητικών Κύπρου-Έφυγε από την ζωή η Βάκια Ιωαννίδου
Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Δρ. Ανδρέας Πίττας
Νέος πρόεδρος της ΕΕΦΕΕ-CEAOB ο Πάνος Προδρομίτης
Ξενοδοχείο Ρόδον: Απεβίωσε ο μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος Ανδρέας Μιχαηλίδης
Ο Κύπριος Ανδρέας Κωνσταντινίδης κορυφαίος επαγγελματίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Ο Κύπριος Ανδρέας Σιάμισιης, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου συνδέσμου επιχειρήσεων της Ελλάδας
Απεβίωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ellinas Finance Αιμίλιος Έλληνας
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Έφυγε από την ζωή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος
Η Άνθια Παπαγεωργίου νέα γραμματέας/διευθύντρια του ΕΒΕ Λεμεσού