Άποψη: Αναγκαιότητα η παραμονή Γεωργιάδη στο ΥΠΟΙΚ
17:29 - 08 Φεβρουαρίου 2018
Ο Χάρης Γεωργιάδης συνδέθηκε με την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας μετά την κρίση που κορυφώθηκε το 2013. Έστω κι αν προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν και διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, το έργο που επιτέλεσε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας στην πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας μετά την τουρκική εισβολή, είναι αξιοθαύμαστο.
Το έργο που επιτέλεσε, διαφαίνεται μέσα από τους αριθμούς οι οποίοι αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία, έστω κι αν πολλοί προτιμούν το σύνθημα «ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι». Κατάφερε να αντεπεξέλθει μίας πολύ δύσκολης και ψυχοφθόρας περιόδου και μάλιστα το έπραξε βγαίνοντας αλώβητος από αυτόν τον κυκεώνα πρωτόγνωρων νομοθεσιών και αποφάσεων που έπρεπε να λάβει, κι αυτό αποτυπώνεται και στις απόψεις των ίδιων των πολιτών όταν ρωτούνται ποιους υπουργούς εκτιμούν περισσότερο.
Η εκτίμηση που χαίρει ο Χάρης Γεωργιάδης, δεν είναι μόνο ανάμεσα στην πλειοψηφία των πολιτών αλλά και ανάμεσα στους ομολόγους του στην ευρωζώνη και στην ΕΕ γενικότερα. Τόσο στο Eurogroup όσο και στο ECOFIN, κατόρθωσε η άποψη του να είναι σεβαστή και παρόλο που εκπροσωπεί μία μικρή χώρα, κατόρθωσε να κερδίσει σημαντικές μάχες.
Αντίστοιχες μάχες θα υπάρξουν και τους επόμενους μήνες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εγχώριο, οι οποίες για να κερδηθούν χρειάζεται ένα άτομο ευρέως αποδεκτό που γνωρίζει τα τεκταινόμενα και τον τρόπο χειρισμού λεπτών θεμάτων.
Με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν το βασικό πρόβλημα της οικονομίας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να βρίσκεται ακόμα σε δύσκολη κατάσταση, τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις τις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί ένας «φρέσκος» και άπειρος υπουργός Οικονομικών. Ας μην ξεχνάμε πως παρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πολλούς μήνες έκοψε κάθε επικοινωνία (στην καλύτερη περίπτωση) με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Χ. Γεωργιάδης διατήρησε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και αποφεύχθηκαν τραγικές καταστάσεις όπως αυτές της περιόδου Σταυράκη-Ορφανίδη.
Ο Χάρης Γεωργιάδης βέβαια, δεν πρέπει να παραμείνει μόνο επειδή έπονται κάποια δύσκολα ζητήματα αλλά και επειδή αναμένουμε κάποιες θετικές εξελίξεις. Μία από αυτές, που θα αποτελέσει και ορόσημο, είναι μία ενδεχόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor’s. H επόμενη αξιολόγηση του οίκου που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου, μπορεί να σημάνει την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική κατηγορία, μετά από έξι περίπου χρόνια. Τυχόν παραμονή του Χ. Γεωργιάδη στο υπουργείο, μπορεί να εκληφθεί από μόνο του ως credit positive.
Αυτήν τη χρονική περίοδο, η χώρα χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα σταθερότητα. Η επανεκλογή Αναστασιάδη ήταν ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά η διατήρηση του status quo στο υπουργείο Οικονομικών με παραμονή του Χάρη Γεωργιάδη θα είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία που ακόμα δεν έχει μπει σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.
ΥΓ. Πρέπει επίσης να παραμείνει, γιατί ξέρει πώς να κόψει τη φόρα στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία θα βλέπουν τα αυξημένα κρατικά έσοδα σαν πουρέκια της Τσικνοπέμπτης.