Στα $9,46 δισ. η αξία της αγοράς λύσεων με χρήση drones

Νέα έκθεση της PwC περιγράφει πως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες κτίζουν, λειτουργούν και διατηρούν τα δίκτυά τους, εκτιμώντας ότι η αξία της παγκόσμιας αγοράς λύσεων που στηρίζονται στη χρήση drones στους κλάδους παραγωγής ενέργειας και κοινής ωφελείας ανέρχεται στα $9,46 δις ετησίως.

Σύμφωνα με την  έκθεση με τίτλο «Clarity from above: Leveraging drone technologies to secure utilities systems», της παγκόσμιας ομάδας Λύσεων με τη Χρήση Drones της PwC, οι πιο κοινότοπες εφαρμογές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γεωχωρικές έρευνες στον προεπενδυτικό σχεδιασμό, την παρακολούθηση της προόδου κατασκευαστικών έργων και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, μέχρι και την προληπτική αντιμετώπιση απειλών όπως η υπερβολική βλάστηση. 

Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιστορίες διευθυντικών στελεχών στον κλάδο κοινής ωφελείας από όλο τον κόσμο, που στρέφονται στα drones αναζητώντας λύσεις σε κάποια από τα δυσκολότερα προβλήματα του κλάδου, ενισχύοντας έτσι τόσο την αξιοπιστία των συστημάτων όσο και την ασφάλεια των εργατών τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις πλείστες χώρες η παρακολούθηση της ανάπτυξης της βλάστησης και το κλάδεμα δέντρων που βρίσκονται κοντά σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κόστος συντήρησης για τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. Αξίζει να αναφερθεί πως το μήκος του κυκλώματος των παγκόσμιων δικτύων μεταφοράς ενέργειας προβλέπεται να ανέλθει το 2020 στα 6,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2016. Το ζήτημα της αξιοπιστίας ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες προσφέρουν κίνητρα για μείωση των διακοπών στην παροχή και επιβάλλουν ποινές στις περιπτώσεις μη λειτουργίας. Οι ετήσιες απώλειες του κλάδου λόγω βλαβών στα δίκτυα ενέργειας και αναγκαστικής παύσης λειτουργίας ανέρχονται σε $169 δις. Τα drones μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα των εργασιών κλαδέματος, παρέχοντας ταυτόχρονα δεδομένα που συμβάλλουν στην πρόβλεψη και αποφυγή ζημιών από την πτώση δέντρων. 

Επιπρόσθετα, οργανισμοί κοινής ωφελείας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης υδάτων διαπιστώνουν ότι τα drones μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από τους δορυφόρους στη διαδικασία παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων. Το λογισμικό Geospatial.App της PwC επιτρέπει την ενσωμάτωση, παρουσίαση και διαχείριση δεδομένων χαρτογράφησης που συλλέγονται από drones εξοπλισμένα με υπέρυθρες και άλλες κάμερες, με ιδιαίτερη χρησιμότητα σε περιπτώσεις όπως η παρακολούθηση της προόδου της κατασκευής υποδομών, ο εντοπισμός αναγκών συντήρησης και η αξιολόγηση ζημιών μετά από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. 

Πρόκειται για την τρίτη έκθεση της σειράς «Clarity from above». H πρώτη δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2016 και μελέτησε τη συνολική παγκόσμια αγορά για εφαρμογές της τεχνολογίας drone, υπολογίζοντας την αξία της σε περισσότερα από $127 δις, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση η αξία της αγοράς για εφαρμογές στον τομέα των υποδομών στις μεταφορές ανέρχεται σε $45 δις. 

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες