EY: Ανάπτυξη, ψηφιοποίηση και καινοτομία οι προτεραιότητες των τραπεζών

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, Global Banking Outlook 2018, το 85% των τραπεζών προσδιορίζουν την εφαρμογή προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού ως την κύρια επιχειρηματική τους προτεραιότητα για το 2018. Την ίδια ώρα οι τραπεζικοί οργανισμοί θεωρούν ως καίριας σημασίας για βιώσιμη ανάπτυξη, τις επενδύσεις στην τεχνολογία που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα τους, τη διαχείριση των εξελισσόμενων κινδύνων και την αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης.

Το 89% των τραπεζών διεθνώς αξιολογεί ως κύρια προτεραιότητα τους την αντιμετώπιση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο, σε σύγκριση με τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τη φήμη, τις ενέργειες και την κουλτούρα που ήταν η κύρια προτεραιότητα το 2017 και τώρα βρίσκεται στην έκτη θέση.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά επίσης η πρόσληψη, ανάπτυξη και διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού (83%), καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να ενσωματώσουν στο οργανόγραμμα τους ειδικούς σε θέματα κυβερνοχώρου.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν ανώτατα στελέχη 221 ιδρυμάτων σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, αναδυόμενες αγορές και Ασία-Ειρηνικό, καταδεικνύει ότι οι τράπεζες επιδιώκουν να καταστούν ψηφιακά ώριμες, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση από τον μετασχηματισμό που κατευθύνεται από κανονιστικές αρχές, σε αλλαγές που υπαγορεύονται από την καινοτομία, ώστε να προστατευτούν από μελλοντικές κρίσεις. Οι ερωτηθέντες σημειώνουν ότι λίγες μόνο τράπεζες (19%) θεωρούν σήμερα τον εαυτό τους είτε ψηφιακά ώριμες, είτε ψηφιακά πρωτοπόρες, αλλά περισσότερες από τις μισές (62%) φιλοδοξούν να καταστούν ένα από τα δύο μέχρι το 2020.

Επιπρόσθετα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας:
Το 59% των τραπεζών που συμμετείχαν προβλέπουν ότι ο προϋπολογισμός για την επένδυση στην τεχνολογία θα αυξηθεί κατά 10% το 2018.

Σε ότι αφορά τράπεζες οι οποίες αρχίζουν τώρα να επενδύουν ή να αυξάνουν την επένδυση τους σε νέες τεχνολογίες, το 44% προγραμματίζει να αγοράσει την τεχνολογία από τρίτους, ενώ, μόνο το 17% σχεδιάζει να αποκτήσουν μια εταιρεία που θα φέρει μαζί της την τεχνολογία.

Το 70% των τραπεζών κατονομάζει  την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης ως κύριο λόγο για να επενδύσει στην τεχνολογία μέχρι το 2020.

Η βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια των δεδομένων είναι η πρώτη προτεραιότητα των τραπεζών, με το 73% να προγραμματίζει να επενδύσει στην τεχνολογία για να μετριάσει τους κινδύνους από κυβερνοαπειλές. 

Ο Σάββας Πεντάρης, Συναίτερος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει σχετικά με την έρευνα: 
«Αν και οι τράπεζες δεν κατακλύζονται πλέον από προγράμματα κανονιστικών αλλαγών, τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους υφιστάμενους ανταγωνιστές τους, τους νεοεισερχόμενους στην αγορά και τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Θα πρέπει να καταστούν ψηφιακά ισχυρότερες μέσα από στρατηγικές συνεργασίες και καινοτόμους συνεταίρους».

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος: Στο ανώτατο όριο η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών-Θα αρχίσει να μειώνεται
Deutsche Bank: Ζημιές 143 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Από Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Ελληνική Τράπεζα: Έληξε η σύμβαση εργοδότησης του Oliver Gatzke
Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο-Το σκεπτικό της απόφασης
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Μην έχετε δεδομένες τις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος
Τράπεζα Κύπρου: Εφαρμόζει πρώτη τις άμεσες μεταφορές χρημάτων σε πραγματικό χρόνο
Μαχλούφ (ΕΚΤ): Δεν βιαζόμαστε για μια νέα μείωση στα επιτόκια
Στη συνεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο η προσοχή επενδυτών και αποταμιευτών για μείωση επιτοκίων