Προς ανάπλαση το περιμετρικό τόξο της τάφρου

«Πράσινο φως» άναψε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος για το έργο ανάπλασης του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου, δαπάνης €13,3 εκατ.  Ένα έργο, το οποίο φιλοδοξεί ν προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις σε πεζούς και ποδηλάτες. 

Η θετική απάντηση της περιβαλλοντικής αρχής ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από τον Δήμο Λευκωσίας, με τα κατασκευαστικά έργα να προγραμματίζονται μέσα στο φθινόπωρο του 2018. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019.  

Βάσει το σχεδιασμού, το τμήμα του υπό μελέτη έργου εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με τη Λεωφόρο Ευαγόρου (κόμβος Πλατείας Ελευθερίας) έως και τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου. Η περιοχή του έργου καταλαμβάνει τμήμα του (εκτός των τειχών), εξωτερικού περιμετρικού τόξου της Τάφρου, της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, δηλαδή τη Λεωφόρο Στασίνου και αφορά αμιγώς αστική περιοχή. Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις με δυνητική συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020.

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου με τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας ιδιωτικού αυτοκινήτου από 4 σε 2 λωρίδες (μείωση 36,5%) προς όφελος της επιφάνειας των πεζοδρομίων (αύξηση 60%), καθώς και εξυγίανση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου (πάρκο d’ avila - πάρκο Αγίου Αντωνίου - Constanta). Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος (διπλής κατεύθυνσης) μήκους 1χλμ επί της Λεωφόρου Στασίνου, ο οποίος θα συνδεθεί με το έργο «Ποδηλατική σύνδεση Πανεπιστημίων με το κέντρο της Λευκωσίας» με πρόνοιες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία και ασφαλή διακίνηση των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. 

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων, χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Προβλέπεται επίσης η βελτίωση της διακίνησης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη δημιουργία σύγχρονων στάσεων λεωφορείων με συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης κοινού (ITS), μέθοδος η οποία θα βοηθήσει στην απάμβλυνση του προβλήματος κυκλοφοριακής συμφόρησης. Tο έργο καλύπτει έκταση υπαίθριου χώρου 40.000 τ.μ. περίπου και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1χλμ.

Το έργο αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΒΑΑ), του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), του Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης του Δήμου (ΣΔΒΕ) και του Σχεδίου Περιοχής της Κεντρικής Λευκωσίας.
 

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε ένα χρόνο-Οι δύο πυλώνες που πρέπει να συνδεθούν και ο Great Sea Interconnector
Γ. Παπαναστασίου: Δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα, θέμα με ευαισθησίες η σύμβαση για το τερματικό
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Altamira Real Estate: Νέα εβδομάδα με μοναδικές ευκαιρίες ακινήτων
Βλέπει κατάληξη σε συμφωνία για την συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Ο άγνωστος αλλά σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης(video)
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα