Προς ανάπλαση το περιμετρικό τόξο της τάφρου

«Πράσινο φως» άναψε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος για το έργο ανάπλασης του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου, δαπάνης €13,3 εκατ.  Ένα έργο, το οποίο φιλοδοξεί ν προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις σε πεζούς και ποδηλάτες. 

Η θετική απάντηση της περιβαλλοντικής αρχής ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου από τον Δήμο Λευκωσίας, με τα κατασκευαστικά έργα να προγραμματίζονται μέσα στο φθινόπωρο του 2018. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2019.  

Βάσει το σχεδιασμού, το τμήμα του υπό μελέτη έργου εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφόρου Στασίνου με τη Λεωφόρο Ευαγόρου (κόμβος Πλατείας Ελευθερίας) έως και τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ευγενίας και Αντωνίου Θεοδότου. Η περιοχή του έργου καταλαμβάνει τμήμα του (εκτός των τειχών), εξωτερικού περιμετρικού τόξου της Τάφρου, της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, δηλαδή τη Λεωφόρο Στασίνου και αφορά αμιγώς αστική περιοχή. Το έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις με δυνητική συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020.

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου με τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας ιδιωτικού αυτοκινήτου από 4 σε 2 λωρίδες (μείωση 36,5%) προς όφελος της επιφάνειας των πεζοδρομίων (αύξηση 60%), καθώς και εξυγίανση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου (πάρκο d’ avila - πάρκο Αγίου Αντωνίου - Constanta). Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος (διπλής κατεύθυνσης) μήκους 1χλμ επί της Λεωφόρου Στασίνου, ο οποίος θα συνδεθεί με το έργο «Ποδηλατική σύνδεση Πανεπιστημίων με το κέντρο της Λευκωσίας» με πρόνοιες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία και ασφαλή διακίνηση των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης. 

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων, χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Προβλέπεται επίσης η βελτίωση της διακίνησης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη δημιουργία σύγχρονων στάσεων λεωφορείων με συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης κοινού (ITS), μέθοδος η οποία θα βοηθήσει στην απάμβλυνση του προβλήματος κυκλοφοριακής συμφόρησης. Tο έργο καλύπτει έκταση υπαίθριου χώρου 40.000 τ.μ. περίπου και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1χλμ.

Το έργο αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΒΑΑ), του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), του Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης του Δήμου (ΣΔΒΕ) και του Σχεδίου Περιοχής της Κεντρικής Λευκωσίας.
 

Δειτε Επισης

Απαντά με στοιχεία για ΕΟΑ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου-Εξέδωσαν 2.131 πολεοδομικές και 2.302 οικοδομικές άδειες
Ολοκληρώνεται το 2025 ο δρόμος Αστρομερίτη προς Ευρύχου-Ορίζοντας το 2026 για προσφορές της γ' φάσης
Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Cyfield: Ολοκλήρωση Α’ φάσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία-Έργο πέραν των €10 εκατ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Ελίκκος Ηλία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας-Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Στα δικαστήρια ο δρόμος Πάφου-Πόλης… «Ο εργολάβος ερμηνεύει με δικό του τρόπο τις πρόνοιες»