«ΦΩΣ»: Πάνω από €5 εκατ. σε τέσσερα χρόνια

Πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε, επιτυχώς, από εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας της.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» έχει επίσης εξασφαλίσει πέραν των 40 ευρωπαϊκών, εθνικών και άλλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και χρηματοδότηση από την κυπριακή βιομηχανία.
 
«Η Μονάδα «ΦΩΣ» παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει να επιδείξει σημαντική και ουσιαστική συνεισφορά στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, στην ενεργειακή αειφορία, στην υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) στο κυπριακό ενεργειακό δυναμικό. Το πολύπλευρο έργο της αξιολογείται διεθνώς και επιβραβεύεται», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι έλαβε διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και πέτυχε μακρόχρονα συμβόλαια με κολοσσούς στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Με κινητήριο δύναμη το ερευνητικό, μεταδιδακτορικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό της, το οποίο ξεπερνά τα 40 άτομα σε αριθμό, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της, Καθηγητή Γιώργου Η. Γεωργίου, η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ συνεχίζει την πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική της δράση με στόχο την αειφόρο αριστεία.
 
Πέραν από την άμεση συμβολή της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», προστίθεται, συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.
 
Η Μονάδα ΦΩΣ εκπροσωπείται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το European Distributed Energy Resources Laboratories (DERlab), The Association of  European Renewable Energy Research Centres (EUREC), European Energy Research Alliance Joint Programme on Smart Grids (EERA JP for SG), PV European Technology and Innovation Platform, European Technology Platform for Smart Grids, Technical University of Denmark (DTU) και Austrian Institute of Technology (AIT) ενώ έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με το Δήμο Λευκωσίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο του Texas A&M Qatar και άλλες εταιρείες/οργανισμούς στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
 
Μεταξύ των κυριοτέρων ερευνητικών επιτευγμάτων της Ερευνητικής Μονάδας «ΦΩΣ», είναι ο συντονισμός του προγράμματος Twin PV  με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον τομέα των φωτοβολταϊκών και υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το ενοποιημένο έξυπνο δίκτυο, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη βιομηχανία.

Επίσης η εξαγωγή μελέτης για το μελλοντικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου (συντονιστής του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου Smart PV) με εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε 300 «έξυπνους» χώρους κατανάλωση ενέργειας.
Ακόμα, συντονίζει το έργο StoRES για την ανάπτυξη βέλτιστης πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δοκιμών έξυπνων λύσεων σε πέντε νησιά και αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.
 
Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου, αφού έδωσε -σύμφωνα με την ανακοίνωση - τα εύσημα στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» για την πλούσια ερευνητική της δραστηριότητα, με εξωτερική χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ, τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς των κτηρίων και των μεταφορών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων
Επανέρχονται σταδιακά τα συστήματα της Cyta που επηρεάστηκαν από βλάβη της Crowdstrike
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Διοικητικό πρόστιμο €200.000 στην IC Markets (EU)
Χορήγηση υποτροφιών από το Enavsma Foundation
Πώς επηρεάζει τη Cyta η βλάβη στα συστήματα της Microsoft-Η ανακοίνωση της Αρχής
Η αποστολή του Lidl Kids Team Κύπρου στο Μόναχο που χάρισε θέαμα και εμπειρίες ζωής