«ΦΩΣ»: Πάνω από €5 εκατ. σε τέσσερα χρόνια

Πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε, επιτυχώς, από εξωτερικές ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας της.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ» έχει επίσης εξασφαλίσει πέραν των 40 ευρωπαϊκών, εθνικών και άλλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και χρηματοδότηση από την κυπριακή βιομηχανία.
 
«Η Μονάδα «ΦΩΣ» παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας της, έχει να επιδείξει σημαντική και ουσιαστική συνεισφορά στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, στην ενεργειακή αειφορία, στην υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) στο κυπριακό ενεργειακό δυναμικό. Το πολύπλευρο έργο της αξιολογείται διεθνώς και επιβραβεύεται», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι έλαβε διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά και πέτυχε μακρόχρονα συμβόλαια με κολοσσούς στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών. Με κινητήριο δύναμη το ερευνητικό, μεταδιδακτορικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό της, το οποίο ξεπερνά τα 40 άτομα σε αριθμό, υπό την επίβλεψη του Διευθυντή της, Καθηγητή Γιώργου Η. Γεωργίου, η Ερευνητική Μονάδα «ΦΩΣ συνεχίζει την πλούσια ερευνητική, επιστημονική και κοινωνική της δράση με στόχο την αειφόρο αριστεία.
 
Πέραν από την άμεση συμβολή της στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», προστίθεται, συμβάλλει επίσης στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.
 
Η Μονάδα ΦΩΣ εκπροσωπείται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το European Distributed Energy Resources Laboratories (DERlab), The Association of  European Renewable Energy Research Centres (EUREC), European Energy Research Alliance Joint Programme on Smart Grids (EERA JP for SG), PV European Technology and Innovation Platform, European Technology Platform for Smart Grids, Technical University of Denmark (DTU) και Austrian Institute of Technology (AIT) ενώ έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με το Δήμο Λευκωσίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο του Texas A&M Qatar και άλλες εταιρείες/οργανισμούς στην Κύπρο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
 
Μεταξύ των κυριοτέρων ερευνητικών επιτευγμάτων της Ερευνητικής Μονάδας «ΦΩΣ», είναι ο συντονισμός του προγράμματος Twin PV  με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον τομέα των φωτοβολταϊκών και υποστηρικτικών τεχνολογιών για την ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το ενοποιημένο έξυπνο δίκτυο, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη βιομηχανία.

Επίσης η εξαγωγή μελέτης για το μελλοντικό ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου (συντονιστής του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου Smart PV) με εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε 300 «έξυπνους» χώρους κατανάλωση ενέργειας.
Ακόμα, συντονίζει το έργο StoRES για την ανάπτυξη βέλτιστης πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δοκιμών έξυπνων λύσεων σε πέντε νησιά και αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.
 
Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Π. Κωνσταντίνου, αφού έδωσε -σύμφωνα με την ανακοίνωση - τα εύσημα στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» για την πλούσια ερευνητική της δραστηριότητα, με εξωτερική χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ, τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς των κτηρίων και των μεταφορών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Αναγνωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων