ΣΕΚ: Ξεκινά διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Ακροθιγώς συζήτησε η ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε μεγαλύτερη έκταση στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μάτσας δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που αφορούν τα εργασιακά και τη γενικότερη κοινωνική πολιτική και αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρξει περισσότερη συνεννόηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ενότητα ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για να συνεχιστεί η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας». 

Κατώτατος με στόχευση
Ερωτηθείς αν συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα, ο κ. Μάτσας είπε ότι «έχουμε συζητήσει ακροθιγώς αυτό το θέμα που θα συζητηθεί σε μεγαλύτερη έκταση στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Όπως είπε ο κ. Μάτσας, «πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να προσεγγιστεί στο πλαίσιο ολοκληρωμένου διαλόγου και σωστής στόχευσης».

Διάλογος με ορίζοντα κατάληξης
Πρόσθεσε ότι προηγουμένως θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές για να εφαρμοστούν στην πράξη οι πρόνοιες που θα εφαρμοστούν και τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει διάλογος που θα έχει συγκεκριμένο ορίζοντα κατάληξης. 

Κληθείς να πει κατά πόσο συζήτησαν με τον Πρόεδρο θέμα Υπουργού Εργασίας στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι «το θέμα του καθορισμού του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο. 

Η ΣΕΚ διαδραματίζει τον δικό της ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι προς την κατεύθυνση της υλοποίησης και της πρόθεσης του Προέδρου για προώθηση μιας πιο στοχευμένης πολιτικής». 

Ευρύτερο δημόσιο
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «παρά το γεγονός της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περάσαμε οι δομές και οι θεσμοί του κοινωνικού διαλόγου λειτούργησαν. Με δεδομένη πλέον τη θετική πορεία της οικονομίας, το επόμενο διάστημα οι δομές αυτές θα λειτουργήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για να καταλήξουμε σε επιλογές που, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της οικονομίας, θα είναι προς όφελος των εργαζομένων σε σχέση με αυτά που τεκμηριωμένα δικαιούνται». 

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για επανάκτηση των όσων χάθηκαν για τους εργαζομένους λόγω της Τρόικας, ο κ. Μάτσας είπε ότι «στη συμπληρωματική συμφωνία στη βάση της συμφωνίας πλαισίου για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταγράφεται ότι οι αποκοπές δεν είναι μόνιμες. Στη βάση αυτού θα πολιτευτούμε για να αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος των εργαζομένων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δυναμική της οικονομίας για να μην προκληθούν οποιεσδήποτε στρεβλώσεις». 

Τέλος είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση «έχει τεθεί ένα πλαίσιο για δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων, ώστε οι προεκλογικές δεσμεύσεις να γίνουν πράξη». 

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»