Ανησυχίες Ισραήλ για «Καλυψώ»

Στα δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου για αποθέματα φυσικού αερίου περί τα 6-8 tcf στον στόχο Καλυψώ του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η ισραηλινή εφημερίδα Globes, σημειώνοντας πως αν κάτι τέτοιο ευσταθεί τότε η Κύπρος θα μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προχωρήσει στην πώληση του φυσικού της αερίου απ’ ότι το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας, που επικαλείται η «Globes», αν η Καλυψώ αποδειχθεί μια πραγματική ανακάλυψη, τα νέα δεν θα είναι καλά για το Ισραήλ. Όπως αναφέρεται, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές συμβάσεις για το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Λεβιάθαν και δεν είναι σαφές κατά πόσο θα υπάρξει υπογραφή των συμβάσεων εξαγωγής, η Κύπρος είναι πιθανό να γίνει ένας από τους κύριους παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου.

«Η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει εύκολα στο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου στη Νταμιέτα ή στην τοπική αγορά της Αιγύπτου και μπορεί να το κάνει πριν ξεκινήσει η εξαγωγή του Ισραήλ", ανέφεραν πηγές με γνώσεις στον τομέα της ενέργειας στην "Globes".

Στο Ισραήλ, η ανάπτυξη των κοιτασμάτων και τα σχέδια εξαγωγής φυσικού αερίου παίρνουν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν, αφού το κοίτασμα Λεβιάθαν, που ανακαλύφθηκε το 2010, θα αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο μόλις το 2020.

 Η ENI, από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται έγραψε ιστορία αναπτύσσοντας και συνδέοντας το τεράστιο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου σε δυόμισι χρόνια. Η ΕΝΙ είναι επίσης εταίρος στη μονάδα υγροποίησης της Νταμιέτα στην Αίγυπτο, η οποία είναι πιθανό να διευκολύνει ακόμη περισσότερο την Κύπρο να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται επίσης ότι ο εταίρος της ENI`s στο Καλυψώ, η εταιρεία Total, είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και ότι έχουν τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Στο ρεπορτάζ διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο το Ισραήλ που σκοπεύει να ξεκινήσει εξαγωγές φυσικού αερίου χρειάζεται διάσωση. Η απάντηση, αναφέρεται, είναι ναι.

«Αν τα δημοσιεύματα αποδειχθούν αληθινά, η Κύπρος μπορεί να γίνει σημαντικός παίχτης στον τομέα του φυσικού αερίου και μπορεί να προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές από το Ισραήλ, διότι το Ταμάρ πωλεί επί του παρόντος φυσικό αέριο σε σχετικά υψηλή τιμή $5,40 ανά BTU, κάτι που προκαλεί δημόσιες αντιπαραθέσεις. Επομένως, είναι απίθανο η τιμή των εξαγωγών να είναι χαμηλότερη από την τιμή για την εγχώρια αγορά, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δημόσια οργή», αναφέρεται τέλος.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε ένα χρόνο-Οι δύο πυλώνες που πρέπει να συνδεθούν και ο Great Sea Interconnector
Κ. Κουμής: Ξεπεράσαμε τις προκλήσεις για τον τουρισμό-«Να μην αφήνουμε τα μικρά να δυσφημίζουν την Κύπρο»
Βλέπει κατάληξη σε συμφωνία για την συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη
Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,7% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Ο άγνωστος αλλά σημαντικός ρόλος των τραπεζών στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης(video)
Μ. Σιζόπουλος: Επιφυλάξεις ΕΔΕΚ για ηλεκτρική διασύνδεση-Υπάρχουν δύο σοβαροί κίνδυνοι
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα