Συνταγματικός ο Νόμος για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σήμερα ως συνταγματικό το νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για κατάργηση της μονάδας αποκρατικοποιήσεων.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη αλλά λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5. Με την απόφαση της πλειοψηφίας τάχθηκαν οι δικαστές  Ναθαναήλ, Παμπαλλής, Μιχαηλίδου, Χριστοδούλου, Λιάτσος και Πούγιουρου ενώ με την απόφαση της μειοψηφίας τάχθηκαν οι δικαστές Νικολάτος, Παναγή, Σταματίου, Γιασεμής και Ψαρά-Μιλτιάδου.

Με αναφορά του Νόμου στο Ανώτατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητούσε από το Δικαστήριο γνωμάτευση ότι «ο Καταργητικός του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014, Νόμος του 2017», είναι αντίθετος με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και ιδιαιτέρως σε ασυμφωνία με τα Άρθρα 26, 54, 61, 80 και 179, καθώς και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, «ενασκώντας τις εξουσίες της, η κάθε μια από τις τρεις πολιτειακές εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική, δύναται να θεσπίζει, ή να απορρίπτει, να τροποποιεί ή να καταργεί το πλαίσιο ή τους φορείς λειτουργίας της με τους οποίους εκδηλώνει την εκάστοτε βούληση της. Είναι συνεπώς εγγενής και έμφυτη η δυνατότητα κατάργησης νομοθεσίας την οποία η ίδια η Βουλή ψήφισε…».

Εφόσον λοιπόν η Βουλή των Αντιπροσώπων, προστίθεται, ενήργησε εντός των αρμοδιοτήτων της, συμφώνως του Άρθρου 61 του Συντάγματος να νομοθετεί «εν παντί θέματι», με το να συζητήσει, εγκρίνει και ψηφίσει τον περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο του 2014, δεν μπορεί βάσιμα να λέγεται ότι δεν μπορεί και να τον καταργήσει, εφόσον κρίνει ότι επήλθαν τέτοιες αλλαγές από τη ψήφιση του Νόμου ώστε το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων να μην είναι πλέον λειτουργικό ή ευχερές.

Το Ανώτατο έκρινε ότι «δεν υπάρχει επέμβαση στο δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου κατά το Άρθρο 54(ε) να εποπτεύει και να διαθέτει την περιουσία που ανήκει στη Δημοκρατία. Το εν λόγω Άρθρο δεν παρέχει αποκλειστική αρμοδιότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να διαχειρίζεται την κρατική περιουσία. Έχει την εκτελεστική προς τούτο εξουσία, κατά εκχώρηση της εξουσίας του Νομοθετικού Σώματος σε άλλα όργανα της Δημοκρατία, και, είναι τέτοιου είδους δευτερογενούς νομοθεσίας εξουσία που δίδεται στο Υπουργικό Συμβούλιο διά του Άρθρου 54(1)».

Κατά την ιεράρχηση των κανόνων δικαίου, σημειώνεται, «αν η Βουλή των Αντιπροσώπων ασκεί τη δική της «εν παντί θέματι» αρμοδιότητα, η ψήφιση σχετικού Νόμου υπερισχύει της θέσπισης κανόνων, ή της έκδοσης διαταγμάτων από Υπουργικό Συμβούλιο διότι ισχύει η γενική αρχή της ιεραρχίας των κανόνων του δικαίου, απότοκη του κράτους δικαίου».

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι «η κατάργηση της νομοθεσίας και του πλαισίου της αποκρατικοποίησης, δεν επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στις εξουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο δύναται να παρουσιάσει προς έγκριση και ψήφιση από τη Βουλή, άλλο νομοσχέδιο», προσθέτοντας ότι η Γνωμάτευση είναι ότι ο υπό εξέταση Νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός.

Η μειοψηφία των δικαστών κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα ότι ο Νόμος είναι αντίθετος με το Άρθρο 54 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και άρα είναι αντισυνταγματικός.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε στο Ανώτατο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και τη Βουλή ο δικηγόρος Χρ. Κληρίδης.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»