Powered by

Fast track για νέα ξενοδοχεία

Στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, μείωση της γραφειοκρατίας και κατάργηση αναχρονιστικών και επιβαρυντικών διαδικασιών για την αδειοδότηση ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, στοχεύει η κυβέρνηση μέσω του των δύο νομοσχεδίων που ενέκρινε μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων για αναπτυξιακή μεταρρύθμιση.
 
Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμος του 2017», καθώς και τους Κανονισμούς που τιτλοφορούνται «Οι περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2018».
 
Με βάση την εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο επιχειρείται αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων με απώτερο στόχο να καλυφθούν τα κενά και αδυναμίες που παρουσιάζει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουριστικού προϊόντος. 

Ειδικότερα, η υιοθέτηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση επιβαρυντικών και αναχρονιστικών προνοιών οι οποίες δρουν ανασταλτικά στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, τον εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση του τρόπου παροχής υπηρεσιών και εκτέλεσης λειτουργιών, την αναδιοργάνωση διαδικασιών με στόχο την απλοποίησή τους ή την κατάργηση διαδικασιών οι οποίες κρίνεται ότι δεν έχουν προστιθέμενη αξία, την κατανομή και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε πλέον αρμόδια όργανα εκεί και όπου εντοπίζονται σημεία επικάλυψης ή εκεί όπου η ανακατανομή της αρμοδιότητας θα επιφέρει πιο αποδοτική λειτουργία των διαδικασιών καθώς και τη δραστική μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους επιχειρηματίες λόγω υποχρεώσεων που τους επιβάλλει η νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται το νομοσχέδιο αφορά ένα πακέτο ρυθμιστικών απλοποιημένων μέτρων για βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας, της εξολοκλήρου αναδιοργάνωσής της, με έμφαση στην ποιότητα, και στην εφαρμογή της αυστηρής εποπτείας από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Οι κύριες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι οι ακόλουθες:

  • Καταργούνται αχρείαστες διαδικασίες και Επιτροπές όπως η έγκριση του τεμαχίου για την ανέγερση ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος που γινόταν από τον ΚΟΤ, η υποβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών στον ΚΟΤ πριν την υποβολή αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας. Το θέμα θα τυγχάνει χειρισμού από τις αντίστοιχες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές που είναι και οι πλέον αρμόδιες – αποφυγή επικαλύψεων.
  • Εισάγεται ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως Αστικά Ξενοδοχεία, boutique hotels και Suite hotels, κάτι που δεν το επέτρεπε το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης
  • Η άδεια λειτουργίας θα εκδίδεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και για την έκδοση της θα ζητούνται μόνο τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του υποστατικού, σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση όπου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και ταλαιπωρείται ο επενδυτής με την υποχρέωση για σωρεία διαβουλεύσεων για τεχνικές κτιριακές προδιαγραφές. Η άδεια θα έχει 3ετή ισχύ και θα μπορεί να ανανεώνεται διαδικτυακά. Σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση που είναι 2ετής.
  • Θεσμοθετείται το «mystery shopping», όπου εισάγεται υποχρεωτική επιθεώρηση των ξενοδοχειακών μονάδων από εξωτερικούς φορείς, έτσι ώστε να αξιολογείται το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται.
  • Αλλάζει δραστικά το σύστημα επιθεωρήσεων, μέσα από την εισαγωγή της τουριστικής επιθεώρησης καθώς την  επιβολή αυστηρότερων προστίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας.
  • Νέο σύστημα κατηγοριοποιήσης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, με έμφαση στην ποιότητα, στην εξυπηρέτηση και την ποικιλομορφία ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και το προφίλ του ξενοδοχείου. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 24 υποχρεωτικά κριτήρια – μέσα από τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και 114 προαιρετικά κριτήρια - μέσα από τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξης του, καταργούνται αναχρονιστικές υποχρεωτικές πρόνοιες, καθώς και σωρεία τεχνικών κριτηρίων και δίνεται έμφαση σε κριτήρια που διασφαλίζουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος καθώς και του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών.
 
 
 

Δειτε Επισης

Μοναδική εμπειρία refined dining στους ατμοσφαιρικούς χώρους του Amyth of Nicosia
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Ευρωπαίοι τουρίστες-Τέταρτη σε προτιμήσεις η Ελλάδα
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό του δωρίζοντας μία BMW i4 eDrive40 Gran Coupe
Αυτό είναι το νέο δρομολόγιο της Wizz Air από το αεροδρόμιο Λάρνακας-Πότε αρχίζουν οι πτήσεις
Ταξιδιωτικός «πυρετός» ως το 2040-$15 τρις θα δαπανώνται ετησίως για ταξίδια
Το εστιατόριο «Το Ελληνικό» στην Έγκωμη… ψήνει αλλιώς
Η νορβηγική συνταγή για κατάλληλο και επαρκές ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία-Η πρωτοβουλία ΠΑΣΥΞΕ
Μαριλένα Ραουνά: Πέραν των 30.000 συνέδρων στην Κύπρο...Οκτώ διαγωνισμοί για κάλυψη των αναγκών διαμονής
Επιτυχής αναχρηματοδότηση για την Celestyal-Επιταχύνει την στρατηγική ανάπτυξής της