Powered by

Φτιάχνουν μητρώο για τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Στην ίδρυση και διατήρηση μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων στοχεύει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας, όπως η κοινωνική.

Στο Μητρώο θα έχουν δικαίωμα εγγραφής δυο κατηγορίες κοινωνικών επιχειρήσεων, η κοινωνική επιχείρηση γενικού σκοπού και η κοινωνική επιχείρηση ένταξης.

Δύο κατηγορίες
Με βάση το προωθούμενο νομοσχέδιο, η πρώτη κατηγορία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις γενικού σκοπού επανεπενδύουν τουλάχιστον το 70% των κερδών τους για την προώθηση της κοινωνικής τους αποστολής, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες σε ό,τι αφορά τη διανομή κερδών προς τα μέλη, μετόχους και ιδιοκτήτες, προκειμένου να διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα.

Από την άλλη, η δεύτερη κατηγορία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις ένταξης εργοδοτούν τουλάχιστον κατά 40% του εργατικού δυναμικού άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 

Καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες εγγραφής στο μητρώο, οι σχετικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων καθώς και διαδικασία για ανάκληση της εγγραφής και αφαίρεση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης του όρου. 

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο για δημιουργία και διατήρηση μητρώου εγγραφής κοινωνικών επιχειρήσεων πήρε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τεχνική επιτροπή η οποία αποτελείτο από εκπροσώπους της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Προεδρία και των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αρμόδια αρχή ορίζεται το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις τεκμηριώνουν στην αρμόδια αρχή, στους συνεργάτες και τους πελάτες τους, ότι έχουν σκοπό να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονισμούς και διατάγματα, ενώ καθορίζονται και ποινικά αδικήματα σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του.

Ποιες εταιρείες μπορούν να εγγραφούν
Σκοπός του συγκεκριμένου νόμου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις κρατικές επιχειρήσεις, να εγγραφούν στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
 
Δικαίωμα εγγραφής στο εν λόγω μητρώο έχουν εγγεγραμμένες εταιρείες σύμφωνα με τον περί Εταιρειών Νόμο, συνεργατικές εταιρείες σύμφωνα με τον περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμο και άλλες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που είναι σε θέση να τεκμηριώσουν στην αρμόδια αρχή, στους συνεργάτες και τους πελάτες τους, ότι έχουν σκοπό να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Δειτε Επισης

Παραδοχή Γιάννη Παναγιώτου... Αυξημένες ανάγκες για περισσότερους εργαζόμενους από το εξωτερικό
Στο 45% μέχρι τον Οκτώβριο η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών προϋπολογισμού
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο και στο δεκάμηνο
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και υπερδιπλάσιο πλεόνασμα το δεκάμηνο
Σ. Μαρκίδης: Χωρίς προβλήματα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων-Πόσες κατατέθηκαν
Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές