Powered by

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη χρειάζεται μια δημοσιονομική ένωση

Η ευρωζώνη απολαμβάνει μια ισχυρή ανάκαμψη, αλλά η αρχιτεκτονική που στηρίζει την νομισματική ένωση παραμένει ημιτελής και την αφήνει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσης, υποστηρίζει έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση ορισμένων ελλείψεων στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, όπως η δημιουργία μηχανισμών διάσωσης, είναι αναγκαία η ανάπτυξη στοιχείων μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής όπως ο διαμοιρασμός του δημοσιονομικού ρίσκου.

Χωρίς μια δημοσιονομική ένωση, η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εξωτερικά ρίσκα.

Οι συντάκτες της έκθεσης, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μόρις Όμπστφελντ, υπογραμμίζουν πως το τρέχον οικονομικό κλίμα μπορεί να αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για την προώθηση της συζήτησης σχετικά με την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνουν, αν η ευρωζώνη ήταν σαν μια οποιαδήποτε άλλη νομισματική ένωση, όπως οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη θα αντιμετώπιζαν από κοινού τα οικονομικά ή χρηματοπιστωτικά σοκ. Θα είχαν αναθέσει σε μια κεντρική κυβέρνηση τις εξουσίες για την αντιμετώπιση των πιεσμένων χρηματοοικονομικών οντοτήτων, την διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων και την παροχή δημοσιονομικής ανακούφισης των κρατών μελών σε μια ιδιαίτερα βαθιά ύφεση.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν πως εκτός από μια δημοσιονομική ένωση, τα επόμενα βήματα ενίσχυσης της ευρωζώνης πρέπει να περιλαμβάνουν και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr 
Σύμφωνα με τους ίδιους, το πλέγμα που ενώνει τα κράτη μέλη με τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να σπάσει μόνο μέσω μιας πλήρους τραπεζικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει κοινή ασφάλιση καταθέσεων και ταμεία εκκαθάρισης που θα υποστηρίζονται από ένα κοινό δημοσιονομικό μηχανισμό στήριξης.
 
Χωρίς μια πλήρη τραπεζική ένωση, οι δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη θα παραμείνουν μια απειλή για τη σταθερότητα των τραπεζών και το σύστημα πληρωμών, υπογραμμίζουν. Τονίζουν μάλιστα, ότι όπως αποδείχθηκε από όσα συνέβησαν στην Ελλάδα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015, μια κρατική κρίση χρέους μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν τραπεζικό πανικό, που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ίδια την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Δειτε Επισης

Φθηνά δέματα τέλος στις ΗΠΑ...Αυξήσεις έως και 50% από Shein, Temu και Alibaba
Ανοικτή η Κίνα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ μετά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον-Πώς αντιδρούν οι αγορές
Πλήγμα στη βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω δασμών Τραμπ-Σε χαμηλό πέντε μηνός ο δείκτης PMI
Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%