Fitch: Κίνδυνος για την ανάκαμψη η ποιότητα ενεργητικού τραπεζών
18:12 - 14 Φεβρουαρίου 2018
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει η Κύπρος και η συνέχιση της πολιτικής, υπό τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρό της, θα στηρίξουν τα υπό βελτίωση δημόσια οικονομικά της χώρας, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως "η πολύ αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη".
Ταυτόχρονα ο αμερικανικός οίκος αναφέρει σε σχόλιο του για την κυπριακή οικονομία με τίτλο «Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή, οι τράπεζες παραμένουν βασική πρόκληση» ότι ένας μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης τάξης του 2% είναι δικαιολογημένος και ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί γύρω στο 80% του ΑΕΠ το 2022, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό τονίζει ότι η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου καταδεικνύει τις προκλήσεις που υπάρχουν για επανένωση του νησιού.
Κυπριακό και ενέργεια
Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί να επαναρχίσει τις συνομιλίες για επανένωση του νησιού, παρόλο που δεν είναι σαφές, όπως σημειώνει ο οίκος, πόσο ουσιαστική πρόοδος είναι δυνατό να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα.
Η επανένωση, τονίζει ο Fitch, «θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, αλλά επίσης θα συνεπαγόταν βραχυπρόθεσμα κόστη και αβεβαιότητες».
«Η πρόσφατη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου σχετικά με την παρεμπόδιση», από μέρους της Τουρκίας, «πλοίου που διενεργεί γεωτρήσεις νότια της Κύπρου καταδεικνύει τις προκλήσεις για την επανένωση», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Τα ΜΕΔ παραμένουν ψηλά
Στο σχόλιο του για την κυπριακή οικονομία ο Fitch τονίζει ότι βασικός κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη και κλειδί για μια αδύναμη πιστοληπτική αξιολόγηση αποτελεί η πολύ χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2013.
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) παραμένουν «επίμονα υψηλά (43% των συνολικών δανείων στο τέλος Οκτωβρίου 2017) και περιορίζουν τον νέο δανεισμό», υπογραμμίζει.
Αναφέρει ότι τα ΜΕΔ μειώνονται, «αλλά μόνο σταδιακά», παρά τη βελτίωση της οικονομικής δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα καθώς αναπτύσσεται η οικονομία και η απασχόληση.
Ο καθαρισμός του ισολογισμού των τραπεζών, όπως τονίζει ο Fitch, «θα χρειαστεί αρκετό χρόνο» με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης των ΜΕΔ, ενώ οι προσπάθειες για επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών.
Αναφέρει επίσης ότι το υψηλό εξωτερικό χρέος είναι μια άλλη διαρθρωτική αδυναμία που θα χρειαστεί χρόνος για την αντιμετώπιση.
Επικαλούμενος προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το κυπριακό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% το δ΄ τρίμηνο του 2017, σε τριμηνιαία βάση, καθιστώντας, όπως υπογραμμίζει, τον ταχύτερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης στο περσινό έτος.
«Συνολικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,9% το 2017 καθώς η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και η σταθερή αύξηση των εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών υπηρεσιών) ενίσχυσαν την οικονομία», αναφέρει και προσθέτει ότι οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,2% φέτος και στο 2,8% το 2019.
Αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα του 2017 και οι προβλέψεις της Επιτροπής ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις παραδοχές ανάπτυξης του, ο Fitch σημειώνει ότι η ευρεία οικονομική ανάκαμψη και η υποχώρηση του χρέους αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για αναβάθμιση της Κύπρου τον περασμένο Οκτώβριο στο «BB» από το «BB-«.
Αναφέρει επίσης ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού και η αποπληρωμή του χρέους νωρίτερα έχουν μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο ανερχόταν στο 103% του ΑΕΠ στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2017, σημειώνοντας μείωση πέρα των 7 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.
Ο λόγος χρέους έναντι του ΑΕΠ παρέμεινε στο τέλος του 2017 σε καλό δρόμο και υποχώρησε κάτω από το 100%, όπως είχε προβλέψει τον Οκτώβριο, προσθέτει ο αμερικανικός οίκος.
Επιπλέον, ο Fitch αναφέρει ότι η συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι πιθανό μετά την επανεκλογή του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις εκλογές της 4ης Φεβρουαρίου.
Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σύμφωνα με τον οίκο, σε ποιο βαθμό η οικονομική ανάκαμψη, μετά την κρίση, είναι κυκλική και ο βαθμός στον οποίο αυτή υποδηλώνει αλλαγές στην εξέλιξη της τάσης, η δύναμη της ανάκαμψης και η εμπειρία από την Ιρλανδία και την Ισπανία, καταδεικνύουν ότι ένας μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του 2% είναι δικαιολογημένος.
Σε συνδυασμό με τα σταδιακά αυξανόμενα αποτελεσματικά επιτόκια και τα συνεχιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος έναντι του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 80% περίπου το 2022, καταλήγει ο Fitch.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ