Οι υπουργοί που θα διαφεντεύουν την οικονομία
15:22 - 13 Φεβρουαρίου 2018
Με τον Χάρη Γεωργιάδη, τον Γιώργο Λακκοτρύπη και τη Ζέτα Αιμιλιανίδου να διατηρούν τις υπουργικές τους θέσεις και στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, η νέα σύνθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο νέες παρουσίες.
Μεταξύ των νέων υπουργών, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέσεις που σχετίζονται με καίριους τομείς και θέματα της οικονομίας, συγκαταλέγεται η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και η Γενική Διευθύντρια του CIPA, Νατάσα Πηλείδου, η οποία θα προΐσταται του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
Οι νέες αφίξεις
Βασιλική Αναστασιάδου: Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
Με άρωμα γυναίκας θα είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο αναλαμβάνει η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Η Βασιλική Αναστασιάδου γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1958, στη Λευκωσία.
Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (LLM in European Union Law) στο Πανεπιστήμιο του Leicester.
Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη μουσική και ιδιαίτερα με το έντεχνο τραγούδι κατά τη διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών της χρόνων. Μετά την τουρκική εισβολή ερμήνευσε μελοποιημένα ποίηματα εμπνευσμένα από την τραγωδία του 1974. Το 1977 εκπροσώπησε την Κύπρο στο φεστιβάλ τραγουδιού του Έντμοντον, στον Καναδά, στο πλαίσιο των Κοινοπολιτειακών Αγώνων.
Εργάστηκε ως ασκούμενη δικηγόρος και απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Το 1983 διορίστηκε Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών στην Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της υπηρεσίας αυτής. Το 1999, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα της θέσης Πρώτου Γραμματέα Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, που κατείχε, της ανατέθηκε ο συντονισμός της έκτακτης υπηρεσίας της Βουλής που ανέλαβε το έργο για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Το 2002 διορίστηκε Διευθύντρια της νεοσυσταθείσας τότε Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, θέση από την οποία εργάστηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. To 2007 διορίστηκε Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και το 2013 Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Είναι παντρεμένη με τον Στέλιο Αναστασιάδη και έχει μία κόρη και ένα γιο.
Νατάσα Πηλείδου: Υφυπουργός Ναυτιλίας
Η Νατάσα Πηλείδου είναι η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του Οργανισμού σε πλήρη συνάρτηση με τους αναπτυξιακούς στόχους του κράτους.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με πτυχίο πρώτης τάξης με διάκριση στη Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία δεκαπέντε ετών κυρίως σε διευθυντικές θέσεις. Διετέλεσε Περιφερειακή Διευθύντρια Επιχειρήσεων στην Baker Tilly για την Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία (Regional Chief Operating Officer, South East Europe).
Εργάστηκε με την PwC στην Κύπρο, στο Μιλάνο και στο Λονδίνο στους τομείς παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στο Λονδίνο παρέδιδε επίσης μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης σε εκπαιδευόμενους ελεγκτές του ACA, ACCA και CIMA στη γνωστή σχολή επαγγελματικής εκπαίδευσης BPP.
Επιπρόσθετα της μητρικής γλώσσας, μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Έχει δώσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικό προορισμό, καθώς επίσης και επιμορφωτικά σεμινάρια σε ελεγκτικά, φορολογικά και άλλα θέματα.
Συνεχίζουν στο ίδιο πόστο
Υπουργός Οικονομικών: Χάρης Γεωργιάδης
Ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος συνεχίζει στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών, γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία.
Είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 3 Απριλίου 2013.
Κατά η διάρκεια της πρώτης του θητείας στο Υπουργείο Οικονομικών, είχε την κύρια ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης και μεταρρύθμισης της Κυπριακής οικονομίας.
Συμμετέχει στο Eurogroup και στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-15 και είναι μέλος του Συμβουλίου Κυβερνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Επιλέγηκε από το περιοδικό POLITICO ως ένας από τους 28 ευρωπαίους πολιτικούς με επιρροή για το 2016. Μετέχει στην ομάδα νέων ηγετών για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Υπήρξε Βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (2011-2013). Στον Δημοκρατικό Συναγερμό διετέλεσε επίσης Εκπρόσωπος Τύπου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων.
Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Reading της Βρετανίας (ΒΑ, ΜΑ) και υπήρξε μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαικών και Διεθνών Μελετών του ιδίου πανεπιστημίου.
Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά ως Λοχίας Πυροβολικού.
Είναι παντρεμένος με την σύμβουλο-εκπαιδευτικό Εύα Γιάγκου Γεωργιάδη και έχουν μια κόρη.
Ζέτα Αιμιλιανίδου: Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δεύτερη θητεία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει αποκτήσει πτυχίο νομικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώματος “Marketing Management” του Cyprus Institute of Marketing. Έχει πετύχει στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος από το 1978.
Το 1979 διορίστηκε στο Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε όλους σχεδόν τους τομείς του. Κατά την περίοδο 1988 – 1992 εργάστηκε ως μέλος της ομάδας που σχεδίασε κι ετοίμασε την περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας νομοθεσία. Το 1992 διορίστηκε στη θέση του Ανώτερου Λειτουργού ΦΠΑ και το 1996 στη θέση του Πρώτου Τελωνειακού Λειτουργού.
Στις 2 Μαΐου 2000, διορίστηκε αναπληρώτρια Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων και Έφορος ΦΠΑ και από 15 Αυγούστου 2001 μέχρι τις 14 Μαρτίου 2010 κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Τμήματος Τελωνείων και Εφόρου ΦΠΑ. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας της ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ότι αφορά την τελωνειακή νομοθεσία, στα πλαίσια των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες κατέληξαν στην πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., την 1 Μαΐου 2004. Υπήρξε επίσης επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε την παρούσα Τελωνειακή Νομοθεσία. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο” που εκδόθηκε το 1992, τη χρονιά που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η περί ΦΠΑ Νομοθεσία.
Από τις 15 Μαρτίου 2010 μέχρι τις 2 Απριλίου 2013 κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού. Κατά την περίοδο αυτή, είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες Περιοχές της Κύπρου. Ήταν η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία με βάση τον νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων των εταιρειών οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, που τελικά οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων για 5 τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της, απασχόλησαν το Υπουργείο θέματα που αφορούσαν τη σταδιακή διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας με την ένταξη φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Προτεραιότητα δόθηκε, εξίσου, σε θέματα που αφορούσαν τον ανταγωνισμό, την προστασία των καταναλωτών, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και ενθάρρυνση της καινοτομίας, τη δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανίας και την προώθηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Δόθηκε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης του τουρισμού περιλαμβανομένων των θεμάτων της προώθησης του ναυτικού τουρισμού, με την ανάπτυξη των Μαρίνων και τη δημιουργία νέων γηπέδων γκολφ.
Ήταν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά την περίοδο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία και διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Στις 3 Απριλίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θέση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γιώργος Λακκοτρύπης: Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
Τη δεύτερη του θητεία θα διατελέσει ο Γιώργος Λακκοτρύπης ως επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Μαΐου 1970. Είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής και σπούδασε Μαθηματικά και Πληροφορική (BSc) στο Πανεπιστήμιο Keele του Ηνωμένου Βασιλείου (1988-1991). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο του Colorado των ΗΠΑ, με υποτροφία Fulbright (1993-1995).
Το 1991 προσλήφθηκε από την εταιρεία Ιωάννου & Παρασκευαΐδη ως υπεύθυνος των συστημάτων πληροφορικής στο παράρτημα της εταιρείας στη Βεγγάζη της Λιβύης. Το 1995, επιστρέφοντας στην Κύπρο από τις σπουδές του στις ΗΠΑ, εργοδοτήθηκε από την IBM Κύπρου, όπου για τα επόμενα 6 χρόνια επικεντρώθηκε στον τομέα των πωλήσεων.
Το 2003 ήταν ο πρώτος υπάλληλος που προσέλαβε η Microsoft στην Κύπρο, με αποστολή την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα. To 2008 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Σύμβουλου Microsoft Κύπρου και Μάλτας, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 ανελίχθηκε σε Διευθυντή Δημοσίου Τομέα Microsoft Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.
Παράλληλα, το 2008 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Το 2009 διορίστηκε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον διορισμό του ως Υπουργός.
Ο κ. Λακκοτρύπης υπηρετεί ως Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από την 1η Μαρτίου 2013.
Είναι νυμφευμένος με τη Χριστιάνα και έχουν δύο κόρες, τη Μαρίνα και την Αγγελίνα.