Μισιρλής προς ΔΝΤ: Διαβάστε σωστά τους αριθμούς
08:29 - 07 Δεκεμβρίου 2018
Το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση του για την Κύπρο αναφέρει ότι η «έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οδηγεί σε υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων». Η έκθεση του ΔΝΤ πάει ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την επαναφορά του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και αύξηση στα μεταβιβαστικά τέλη, ως μέτρα μείωσης της ζήτησης που παρατηρείται.
Τα πιο πάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννη Μισιρλή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του ανέφερε τα εξής: «Φαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν μελέτησε τους αριθμούς που αφορούν την αγορά ακινήτων πολύ προσεκτικά. Το πρώτο εξάμηνο του 2018, έγιναν 4,470 αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κύπρο. Είναι φυσιολογικό, δηλαδή, να αναμένουμε ότι η χρονιά θα κλείσει με 9,000 περίπου συναλλαγές».
Ο κ. Μισιρλής διερωτήθηκε: όταν το ΔΝΤ κάνει αναφορά σε «υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα» κατά πόσο ξέρει το Ταμείο ποιό είναι το φυσιολογικό μέγεθος της αγοράς ακινήτων της Κύπρου.
«Την περίοδο 1999-2005, η κυπριακή αγορά κατέγραφε σε ετήσια βάση 12,000-15,000 συναλλαγές. Εσκεμμένα εξαιρώ το 2006 και 2007 – τις χρονιές της ξέφρενης ανόδου – όταν οι ετήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν τις 26,000. Φέτος, θα κλείσουμε την χρονιά στις 9,000. Πού ακριβώς βλέπει το ΔΝΤ την «υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα;», πρόσθεσε σχετικά.
«Επίσης”, συνέχισε ο κ. Μισιρλής, «γίνεται αναφορά σε ‘υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων’. Μήπως ξέρει το ΔΝΤ τί ποσοστό επί των ολικών συναλλαγών αποτελούν σήμερα τα πολυτελή ακίνητα; Σύμφωνα με το Real Estate Report της PwC, για το πρώτο εξάμηνο του 2018, στη Λεμεσό, την πόλη με τα περισσότερα πολυτελή ακίνητα, σε σύνολο 1,654 συναλλαγών, μόνο 131 αποτελούσαν συναλλαγές για πολυτελή ακίνητα. Δηλαδή, ένα ποσοστό της τάξης του 8%. Θα μπορούσε το ΔΝΤ να μας πει εάν το 8% αποτελεί 'υπερβολική προσφορά';».
Καταλήγοντας, ο κ. Μισιρλής σημείωσε ότι «θα ήταν φρόνιμο, προτού ο οποιοσδήποτε εκδίδει μελέτες και προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες πιθανόν να δημιουργήσουν και εσφαλμένες εντυπώσεις, να γίνεται σωστή μελέτη και ανάλυση των πραγματικών αριθμών, γιατί οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντοτε την αλήθεια».